НОВИНИ

Почина един от най-големите пазители на българщината в Македония - Панде Ефтимов

След дълго и продължително боледуване на 85 години в София почина един от най-ревностните защитници на българщината в Македония Панде Ефтимов. Въпреки грижите и вниманието, което лекарите и сестрите от ВМА му оказваха, сърцето на бай Панде спря в неделя на обяд.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
18:27, 13.08.2017
6132
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
почина един големите пазители българщината македония панде ефтимов

Панде Ефтимов е роден през 1932 година в село Претор, на брега на Преспанското езеро. Внук е на видния деятел на ВМРО Панде Суджов от Долна Преспа, убит от сръбската жандармерия през 1927 година.

Животът и съдбата на Панде Ефтимов са дълбоко свързани с борбата за запазване на българския характер на населението в Македония. Самият той завършва Педагогика и Филология в Скопие през 1956 година, а вече на следващата година е арестуван заради отказа си да се отрече, че е българин. Първото му пребиваване в затвора продължава до 1961 година. За втори път Панде Ефтимов е арестуван през 1971 година и прекарва в югославските затвори до 1974 година.

Целият живот на Панде Ефтимов преди провъзгласяването на Македония за независима държава през 1991 година, и особено след това, е свързан с възникването и дейността на редица патриотични организации, в които членуват хора с българско самосъзнание. Той е един от инициаторите за поставяне на паметна плоча на брега на река Вардар в Скопие на героинята Мара Бунева, участва в тържествата по годишните от смъртта на полк. Борис Дрангов, на Тодор Александров и др. Наред с това той не се отказва от своята журналистическа професия и издава книги с поезия и разкази. Носител е на редица български отличия.

Българското гражданство на Панде Ефтимов е възстановено през 2007-а година. Министерството на външните работи на Република България поднесе своите съболезнования на роднините, близките и приятелите на Панде Сотиров Ефтимов.

Поклон пред паметта му!


Панде Ефтимов е и главен герой във филма на Коста Филипов Камъкът на страха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Жители на остров Гуам, заплашен със севернокорейски удар, се молят за мир
​Жители на остров Гуам, заплашен със севернокорейски удар, се молят за мир
Близо 500 иранци пострадаха от изтичане на хлор
Близо 500 иранци пострадаха от изтичане на хлор