НОВИНИ

Почина философът Цветан Тодоров

Големият френски интелектуалец от български произход Цветан Тодоров почина на 77 години, съобщават френските издания "Либерасион" и "Монд". На 1 март той трябваше да празнува рожден ден. Светът го приемаше като един от най-значимите умове в историята на философията и литературата.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
17:01, 07.02.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

През последните 50 години живееше във Франция, където ръководеше Центъра за изследвания на изкуствата и езиците и преподаваше в Йеил и Харвард. За първи път се съгласи да бъде сниман от български медии преди 2 години, когато дойде да участва в открита дискусия за демокрацията във Френския културен център.

;

Срещата с Цветан Тодоров преди 2 години беше необикновена, опашката се виеше по целия пл. Славейков. Всеки, който е градил образа на прочутия философ и писател през книгите му, искаше да го види на живо. Той емигрира от България на 23 години и се установява трайно във Франция. Така за първи път на френски език излизат прочутите му трудове "Завладяването на Америка. Въпросът за другия", "На чужда земя", "Недовършената градина", в които историята на философската мисъл, идеята за диалог между културите и размисъла за бъдещето на демокрацията си дават среща. Днес идеята за демокрация не изглежда заплашена открито, но има вътрешни врагове, каквото е месианството - каза тогава Цветан Тодоров.

проф. Цветан Тодоров: "Всъщност ние добре знаем един такъв месианизъм - това беше комунизмът. Но в съвременната епоха, т.е. след падането на Берлинската стена, се формира един друг месианизъм, по-парадоксален, който иска да внесе човешки права и демокрация с военни средства, забравяйки, че демокрация насила не може да се настани...Вярвам повече в традиционна ценност, която е образованието, възпитанието.

Не случайно във френската преса го наричат блестящ ум, свободен дух и скромен човек. При тази среща философът ни върна към позабравената наслада да не спираме да осмисляме света, в който живеем.

Поклон пред паметта му!


Проф. Цветан Тодоров участва в кръгла маса “Бъдещето на демокрацията в Европа” (ВИДЕО)


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аскеер за театралните поклонници от Родопската яка
"Аскеер" за театралните поклонници от Родопската яка
Мая Манолова ще помогне на хората от Хитрино да получат справедливо възмездие
Мая Манолова ще помогне на хората от Хитрино да получат справедливо възмездие