Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на 74 години от рак на белия дроб, съобщи съпругата му Летисия, цитирана от Франс прес.

© БТА

"Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, смело и достойно", написа тя в изявление. "До последния си миг той се бореше с болестта, която го измъчваше от месеци, като на всички нас даваше пример за един невероятен живот."

Изтъквайки, че той е баща на осиновените им деца Джейд и Джой, на Лора, родена от брака му с актрисата Натали Бай, и на Давид, роден от брака му с певицата Силви Вартан, Летисия Холидей каза: "Джони бе изключителен и ще остане такъв благодарение на вас. Не го забравяйте! Той е и ще остане с нас завинаги. Обичам те."

Джони Холидей, чието истинско име е Жан-Филип Лео Сме, е роден на 15 юни 1943 г. в Париж. Родителите му, французойката Югет и баща му Леон, който е белгиец, се разделят и малкият Жан-Филип е отгледан от леля си. В тийнейджърска възраст се качва за пръв път на сцената благодарение на своя братовчед, американския изпълнител Лий Холидей, от когото заимства сценичното си име. По това време изпълнява най-вече френски версии на кънтри песни и на песни на Елвис Пресли.


Първият му диск 45 оборота като певеца Джони Холидей излиза през 1960 г. и включва негова интерпретация на песента "T'aimer follement" на Далида. С изпълненията си на тази песен и на "Souvenirs, souvenirs" става много популярен, преди да започне да изнася концерти в рамките на турнета. Постепенно онзи, когото медиите бяха нарекли идол на младежите, стана крал на френския рок. Негов концерт на открито в Париж през юни 1963 г. събра 150 000 фенове.

През над 50-годишната си кариера той е следван от три поколения фенове. От дисковете му са продадени над 100 милиона екземпляра, записал е 50 студийни албума. Джони Холидей стана рекордьор, след като над 1 милион фенове са присъствали на концертите в рамките на турнетата му през 2000 г., 2003 г., 2006 г. и 2009 г.

© БТА