НОВИНИ

Почина Гордън Кей, изиграл главния герой в сериала "Ало,Ало"

Гордън Кей, популярният британски актьор, изпълняващ главната роля на Рене в култовия сериал "Ало,Ало", почина на 75-годишна възраст в старчески дом. Новината за кончината му бе потвърдена от бившия му импресарио. Кей стана любимец на милиони телевизионни зрители в ролята на собственика на кафене Рене Артоа в комедийния сериал "Ало,Ало", посветен на Съпротивата в окупираната от Германия Франция.

bnt avatar logo
от БТА
20:27, 23.01.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още
Почина Гордън Кей, изиграл главния герой в сериала Ало,Ало

Той се появи в 84 епизода на сериала, както и в 1000 театрални версии на поредицата. Последната му телевизионна поява бе през 2004 година.

Кей е роден в Хъдърсфийлд в графство Йоркшър. Майка му Грейси е 42-годишна, когато го ражда, баща му е шофьор на камион. На младини Кей играе ръгби, учи мениджмънт в колеж, работил е в радиостанцията на болницата в Хъдърсфийлд и е интервюирал "Бийтълс" през 1965 година.

Първата голяма роля на Кей е в сапунената опера "Коронейшън Стрийт". Следват няколко комедийни сериала преди главната роля на Рене Артоа.

През 1982 година Дейвид Крофт му изпраща сценария на "Ало,Ало" и му предлага да се превъплъти в главната роля. Гордън приема и играе във всички 84 епизода в периода 1982-1992 г.

През 1989 г. написва книга за хитовата си роля в "Ало, Ало", която озаглавява "Рене и аз: Нещо като автобиография". В нея той предоставя на читателя записки от своите преживявания през младежките си години.

На 25 януари 1990 година скеле пада върху главата на актьора и го ранява тежко. Десет седмици Гордън Кей лежи в кома, от която излиза и се възстановява успешно. Макар да не може да си спомни подробностите по случката, той запазва белег на челото, който му напомня за нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столична община започва проверки за причината за пукнатините по Цариградско шосе
Столична община започва проверки за причината за пукнатините по Цариградско шосе
Кой трябва да следи за качеството на продуктите по пазарите?
Кой трябва да следи за качеството на продуктите по пазарите?