Почина пострадалият при инцидента в "Арсенал" работник, който беше в тежко състояние след запалването в завода вчера. Неговият 27-годишен колега загина на място при трагедията.

По първоначални данни причината за взрива в завода е неспазване на трудова дисциплина, каза областният управител на Стара Загора - Гергана Микова.

Основните версии са две - или евентуална техническа неизправност, или човешка грешка вследствие на извършено нарушение на инструкциите за безопасност на работа, добави окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Иззети са веществени доказателства и документация, касаеща безопасността в конкретния цех, ще бъде иззета и техническа документация, каза още той.

Първоначалният оглед сочи, че по неустановени причини е възникнало запалване, самите химически смеси, които служат като състав на димни боеприпаси, са се възпламенили. Възникнало е едно спонтанно изгаряне на тези химически смеси, затова и са загинали лицата, обясни Атанасов.

В хода на огледа се установи команден пункт, който е в друго помещение, но днес ще установяваме дали и при какви обстоятелства е трябвало работниците да влизат там, добави окръжният прокурор.

Непрекъснато се извършват проверки на територията на предприятието, каза областният управител на Стара Загора.

През последните две години Инспекцията по труда е извършила над 100 проверки в завод "Арсенал" за последните 2 години. Констатирани са 463 нарушения, 80 % от тях са за нарушение на трудовата дисциплина и са съставени съответните предписания.

Вижте още по темата във видеото.

460 са нарушенията в завод "Арсенал" за една година

460 са нарушенията в завод "Арсенал" за една година

Осем са тежките инциденти в заводите на "Арсенал" през последните 10 години. За съжаление - със загинали и ранени. Само за една година Главната инспек...

Инцидент в завод „Арсенал”, има загинал и ранен

Инцидент в завод „Арсенал”, има загинал и ранен

Един човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък. Сигналът за инцидента е подаден към 10:30, съобщи ОДМВР-Ст...