Най-голямата рок-звезда на френскоезичния свят Джони Холидей си отиде на 74 години след битка с рак на белите дробове. Смъртта застигна френския Елвис, както го наричаха, догато подготвяше нов албум и турне. Миналия месец той постъпи в болница с дихателни проблеми.

„Има малко от Джони във всеки от нас“, реагира на вестта френският президент Макрон.

„Джони е монумент, той е Франция“, заяви в социалните медии кино-иконата от миналия век Бриджит Бардо.

„Истинска икона“, написа в туитър Селин Дион.

100 милиона продадени записи, 50 студийни албума, роли в киното, пет брака, Орден на Почетния легион, връчен от президента Ширак през 1997 г. Така ще запомнят фенове от три поколения 60-годишната кариера на Джони Холидей с истинско име Жан-Филип Лео Сме.

Силно повлиян от Елвис Пресли, в кроя на 50-те той се отклонява от традицията на френския шансон и започва да пее рок-енд-рол на френски. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, смело и достойно, заяви вдовицата Летисия. Двамата имат две осиновени деца Джейд и Джой.

© БТА

Нашата болка е огромна, заявиха Лора и Давид - негови наследници от браковете му с актрисата Натали Бай и певицата Силви Вартан. Той стана част от живота на французите, каза от Алжир президентът Макрон.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Дълбоко в себе си вярвахме, че той е непобедим, защото трябваше да е умрял 100 пъти заради начина си на живот, крайностите и битките, но никога не падна. Ето защо тази сутрин е тежко да разберем не само, че си е отишъл, а и че не е неуязвим.

Работохолизъм и почти непрекъснати турнета, добър английски, страст към „Харли Дейвидсън“, саморазрушение чрез алкохол, друга и черен тютюн, но и челно място за албумите му в музикалните класации. Джони Холидей пълни с лекота 80-те хиляди места на Стад дьо Фран, пее пред 750 хиляди на концерт до Айфеловата кула за националния празник през 2009 г.

Албумът му „Никога сам“ от 2011 г. е продаден в сто хиляди копия само за седмица. Фенове се събраха днес край къщата му западно от Париж, за да почетат човека, смятан за „националния рокер на Франция“.