Принц Талал бин Абдул Азиз, полубрат на саудитския крал Салман, почина днес на 87-годишна възраст, съобщи синът му принц Ал Уалид бин Талал, цитиран от Франс прес. "Принц Талал бе призован при Аллах в събота", написа в Туитър синът му. Милиардерът добави, че семейството ще приема съболезнования в неделя, понеделник и вторник в резиденцията си в Рияд.

© БТА

Либерал, известен с прякора "червения принц", Талал бин Абдул Азиз беше неуморен защитник на реформите в ултраконсервативното кралство. Той винаги настояваше да се разреши на саудитските жени да карат коли - право, което им беше дадено тази година.

Принц Талал оглавяваше Програмата на Арабския залив за организациите на ООН по развитието, която подпомага образованието и здравеопазването, по-специално на жените, в развиващите се страни.

Под влияние на Египет, управляван тогава от президента Гамал Абдел Насър, саудитският благородник създаде в началото на 60-те години "Движението на свободните принцове", настояващо за коренни реформи в близкоизточната монархия.