На 77-годишна възраст след дълга битка с тежко онкологично заболяване почина световноизвестният режисьор Бернардо Бертолучи.

© БТА

Бертолучи повлия на поколения кинорежисьори с нетрадиционните си филми като "Конформистът" и "Последно танго в Париж", в които изследва политиката и сексуалността чрез личен поглед и новаторска операторска работа.

Филмът "Последният император" доминира на наградите "Оскар" през 1988 г., като печели във всяка категория, в която е номиниран, включително за най-добър филм и най-добър режисьор. Така Бертолучи става първият и единствен италианец с награда "Оскар" за най-добър режисьор. Той е печелил също почетна награда "Златна палма" в Кан и почетен "Златен лъв" на кинофеситвала във Венеция.

Филмът му "Двадесети век (1900)" е признат за класика в родината му. "Последно танго в Париж" предизвиква скандал, но е и много успешен.

Бертолучи снима много в чужбина - в Париж, където е заснет и "Мечтатели", в Китай, в Африка - "Чай в пустинята", в Бутан - "Малкият Буда".

Незабравим е и филмът му "Открадната красота".

"Това беше последният император на италианското кино, господарят на всички фрески и номера. Празникът свърши: трябват двама за танго" - каза Жил Жакоб, бившият президент на кинофестивала в Кан, който връчи почетната награда "Златна палма" на Бернардо Бертолучи през 2011 г.

Бернардо Бертолучи е роден на 16 март 1941 г. в Парма в семейство на интелектуалци. Филмът, който го поразява, е "Сладък живот" на Федерико Фелини. Баща му, който е поет и кинокритик, му подарява първата му камера, когато е на 15 години.