НОВИНИ

Почина руският поет Евгений Евтушенко

Погребението на Евгений Евтушенко край Москва ще бъде вероятно на 7 или 8 април април, съобщи приятел на семейството. Знаменитият руски поет почина снощи, на 85 години , в клиника в Съединените щати. Руският президент изрази съболезнования и нарече Евтушенко личност от уникален мащаб.

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 02.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Поетическия дар на Евтушенко е известен в целия свят, както и позициите му по времето тоталитаризма. Някои медии го наричат съветски класик и полу-дисидент. Пише за живота, смъртта и любовта. Евтушенко е един от най- четените руски автори от втората половина на 20-ти век , кумир на интелигенцията в епохата след смъртта на Сталин, негов образец е Маяковски. Защитава Александър Солженицин и критикува съветското нахлуване в Чехословакия.

През 1961, авторът на "Бабий яр " е обвинен от съветската власт в анти патриотизъм. Поемата е за масовото избиване на евреи от нацистите край Киев и е преведена на 72 езика. По същото време, високопоставени военни искат забраната на прочутата песен " Искат ли руснаците война", по текст на Евтушенко, защото я смятат за пацифистид. Две години по-късно Евтушенко е номиниран за Нобел за литература. Посреща радушно перестройката, но се разочарова от нея. От 1991 живее и преподава в щата Оклахома. Каква ще бъде съдбата на последния роман, който е пишел ще реши съпругата му Мария Новикова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият съветник на Тръмп призна за доходи от руски източници
Бившият съветник на Тръмп призна за доходи от руски източници
 Химически завод в Девня избълва азотни емисии в атмосферата
Химически завод в Девня избълва азотни емисии в атмосферата