НОВИНИ

Почина руснакът, предотвратил ядрена война със САЩ

Съветският военен офицер Станислав Петров, признат за предотвратяването на ядрена война със САЩ, почина на 77-годишна възраст.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:20, 19.09.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света
почина руснакът предотвратил ядрена война сащ

Неговата необикновена история е разказана в документалния филм "Човекът, който спаси света". Той получи няколко международни награди, бе удостоен с отличие на Обединените нации и се срещна с холивудски суперзвезди като Робърт Де Ниро и Мат Деймън.

Петров живя в малък град извън Москва и почина в относителна неизвестност.

През септември 1983 г. руснакът е дежурен офицер в таен команден център на юг от Москва, когато се появява сигнал, че САЩ са стартирали междуконтинентални балистични ракети. Той има само няколко минути да вземе решение и, несигурен за входящите данни, отхвърля предупреждението като фалшива тревога.

Ако беше казал на командирите си за предстоящата ядрена атака в САЩ, съветското ръководство би могло да предприеме ответна атака. Вместо това 44-годишният лейтенант полковник съобщава за неизправност в системата и последвалото след това проучване показва, че е прав.

Петров се прибрал у дома само няколко дни по-късно, но не е казал на семейството си за случилото се.

"Той се прибра у дома, но не ни каза нищо", споделя синът му Дмитрий.

Няколко месеца по-късно офицерът получава награда за заслуга на отечеството, но инцидентът в контролния център се пази в тайна в продължение на много години.

През 1984 г. руснакът напуска военните и се установява в град Фрязино на около 20 километра североизточно от Москва. Историята му излезе наяве след разпадането на СССР през 1991 г. и през годините той стана обект на многобройни медийни репортажи в Русия и в чужбина.

„Той винаги е бил изненадан, че хората го смятат за герой. Той просто върши добре работата си”,казва още Дмитрий, като добавя, че баща му е получил няколкостотин писма от европейци, които му благодарят за предотвратяването на ядрена война.

"Човекът, който спести света", документален филм, режисиран от датчанина Питър Антъни и разказан от американския актьор Кевин Костнър, излезе през 2014 г.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха паметник на Михаил Калашников в Москва
Откриха паметник на Михаил Калашников в Москва
От Антикорупционен фонд внесоха сигнал в прокуратурата за Южен поток
От "Антикорупционен фонд" внесоха сигнал в прокуратурата за "Южен поток"