НОВИНИ

Почина сенаторът Джон Маккейн

На 81-годишна възраст почина американският сенатор от Републиканската партия - Джон Маккейн. Миналата година той беше диагностициран с агресивна форма на мозъчен тумор, а само преди дни обяви, че прекратява лечението си.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:55, 26.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Въпреки късния час пред погребалния дом във Финикс, Аризона родният щат на Джон МакКейн, се събраха десетки за да отдадат последна почит на сенатора.

Патрик Корадино, жител на Финикс: Джон е близък до сърцето ми, защото харесвах силата му - и в политиката, и в живота. Имал е и тежки моменти, но ги преодоля - знаете, борбата за президенството, Виетнам. Но той излезе по-силен и продължи да се бори. И се бореше за Америка, за нас, за хората.

През 2017 година сенатор Маккейн беше диагностициран с агресивна форма на мозъчен тумор и се подложи на продължително лечение. А през април тази година е претърпял операция заради чревна инфекция. Само преди два месеца семейство Маккейн обяви, че Джон прекратява лечението си.

Джон отдавна надмина очакванията за оцеляването си, а тежката диагноза и възрастта си казват думата. С обичайна си силна воля, той реши, че няма да се лекува повече, се казваше в посланието на фамилията.

Въпреки че се оттегли от активния живот във Вашингтон, Джон Маккейн, който шест пъти е предсталявал щата Аризона в Сената и е бил кандидат за президент на САЩ два пъти, продължи да бъде част от политическата сцена в Щатите с остри коментари и изказвания.

Беше известен и като най-отявлените критици на президента Доналд Тръмп. Настоящи и бивши политици изразиха възхищение от дейността. В Туитър бившият президент Барак Обама написа, че макар че са били от различни поколения, двамата с Маккейн са имали общи идеали - идеали, за които поколения американци и мигранти са се борили и страдали.

Думи на съчувствие признателност изказа и настоящият държавен глава на САЩ - Доналд Тръмп, както и още много бивши и настоящи политци. Знамената в щата Аризона и във Вашингтон вече са спуснати наполовина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един човек загина, а над 100 са ранени при силно земетресение в Иран
Един човек загина, а над 100 са ранени при силно земетресение в Иран
Държавни институции и прокуратура се събират заради трагедията край Своге
Държавни институции и прокуратура се събират заради трагедията край Своге