Американският писател и един от създателите на комиксите „Марвъл“ Стан Лий почина на 95-годишна възраст. Стан Лий е сред "бащите" на супергерои като Спайдърмен, Железният човек, Екс Мен, Хълк и много други.

© БТА

Като писател и редактор Стан Лий е в основата на това комиксите на „Марвъл“ да се превърнат в гиганта на развлекателната индустрия, който са днес. Заедно с художниците Джак Кърби и Стив Дитко по това време той създава едни от най-емблематичните за поп културата образи, които забавляват няколко поколения до днес, когато стават основа на десетки касови филмови продукции.

Стан Лий е известен с дълбочината, която придава на комиксовите си персонажи, както самият той споделя в интервю за NPR:

Реших, че ще е забавно да научим повече за личните им животи, за характерите им, да покажем, че са не само „супер“, но и хора.

Това са прехвърлящият се през сградите на Ню Йорк тийнейджър Спайдърмен, мускулестият Хълк, мутантите Екс мен, братята по съдба Фантастичната четворка, милионерът плейбой Железният човек.

През 2008 г. получава американската награда за изкуства, връчена му от президента Джордж Буш
През 2008 г. получава американската награда за изкуства, връчена му от президента Джордж Буш © БТА

През последните десет години филмите с героите на Лий се превръщат в истински холивудски хит, като генерират над 20 милиарда долара приходи. Последният филм от поредицата „Отмъстителите“ спечели над 1,5 млрд. долара в световен мащаб.

„Най-ценното му наследство са не само героите, които създава, но и начинът, по който той помага да се изгради културата на комикса, която в момента има немаловажна роля“, споделя пред Ройтерс експертът по поп култура Робърт Томпсън от Университета в Сиракуза.


Стан Лий е роден в САЩ през 1922 г. в семейството на имигранти с еврейски произход от Румъния. Започва работа като редактор на комикси в студиото, което по-късно ще се превърне в „Марвъл“. Години наред той създава опростени крими и хорър истории, насочени към младата публика. На 40 години той решава да се откаже от създаването на комикси, но съпругата му го разубеждава.


Той остава запомнен и с това, че така и не става богат от компанията, която основава. Приживе, обаче, нарича себе си "най-щастливия неудачник на света".