НОВИНИ

Почина академик Светлин Русев

Тъжна вест - малко преди да навърши 85 години внезапно ни напусна академик Светлин Русев. Един български художник, който беше сред малцината в гилдията, чиито имена са познати и уважавани в европейското изкуство. Притежаваше изумително творческо дълголетие. През последния половин век негови творби неизменно са част от фондовете на български музеи и галерии и престижни частни колекции по света. Беше голям артист, но и човек на каузите, с дълга биография като общественик и политик.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
12:02, 26.05.2018
30875
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Светлин Русев. Артист с духовен обем и сила, психологизъм и вяра във високите измерения на изкуството. Картините му сякаш излъчват тишина, той търси човека в тишината, за да го издигне над делничната гълчава - написа някога Йордан Радичков.

акад. Светлин Русев: Цената е, че съм правил това, което искам да правя, имах възможност да го правя и съм се старал да го постигна по един начин, който и мен да ме задоволи творчески.
Иначе всички други неща - какво ми струва и т.н., това са малко литературни приказки. Най-важното е да не се взимаме много на сериозно, когато си вършим сериозно работата.

Той вършеше сериозни неща с лекота и чувство за хумор. Ценеше много изкуството на рисунката. И в разпокъсаното ни съвремие създаваше истински епични, монументални неща, улавяше контекста на времето. Беше човек институция във всичко, което правеше - и в Съюза на художниците, и в Русенския комитет, и когато Тодор Живков написа съображения срещу него и го уволни от всички постове, и във Великото народно събрание, след което окончателно се раздели с политиката, и когато защитаваше паметника 1300 години България от разрушаване, и когато рисуваше в Рупите, въпреки неодобрението на църквата.

акад. Светлин Русев: Изкуството няма нужда от добри и послушни момчета, те са най-опасни, защото са готови на всичко, изкуството има нужда от индивидуалности.

Светлин Русев не беше от послушните. Затова не е чудно, че беше много обичан, но живееше постоянно между "осанна" и "разпни го". Край него никой не оставаше безразличен. С него си отива и част от живата памет за историята на българското изобразително изкуство. Остави ни обаче огромната си колекция с редки и ценни творби на български и чужди автори, която подреди в родния си Плевен и в София - в старото си ателие. Умееше да вижда и да се радва на големите неща на други творци.

акад. Светлин Русев: Аз по различен начин съм свързан с много хора - родителите ми, прекия ми учител Дечко Узунов, Николай Райнов, Кирил Петров, Васка Емануилова. Tова бяха други хора, с други понятия за човешките стойности и изкуството.

Спеше малко и работеше непрекъснато. Само преди три дни подреди, както само той можеше, последната изложба на свой приятел. И никога не забравяше своите учители.

акад. Светлин Русев: В едно послание е казано - пазете учителя, който повдига духа. Иска ми се да вярвам, че не сме загубили памет за своите учители, иска ми се да вярвам, че нощта отминава и когато всичко е потънало в мрак, когато и последната надежда ни напусне, отново се завръщат учителите при побелелите деца, които са си играли на възрастни, без да разберат правилата на живота.

Самият Светлин Русев остава един от големите ни учители. Поклон пред паметта му!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив започна кампания за повишаване на раждаемостта
В Пловдив започна кампания за повишаване на раждаемостта
Хю Грант се ожени за шведка
Хю Грант се ожени за шведка