Първата афро-американка с "Нобел" за литература и награда "Пулицър" - Тони Морисън, почина на 88-годишна възраст. Тя печели най-престижните награди в сферата на публицистиката за нейния роман "Възлюбена", издаден през 1987 г. Творбата проследява трагичната история на чернокожа майка по време на робството.

Действието на романа "Възлюбена" се развива през американската Гражданска война и е базирано на истинската история на жена, която убива 2-годишната си дъщеря, за да не бъде поробена. Главната героиня по-късно е заловена преди да отнеме и своя живот. В затвора я посещава призракът на дъщеря й, който тя кръщава именно "Възлюбена".

През 2015 г, Тони Морисън споделя, че е написала една трета от романа, преди да реши да включи призрака "Възлюбена" в него. Образът поставя под въпрос моралните ценности и и правилността на действията на майката.

Книгата е екранизирана през 1998 г. с участието на Опра Уинфри в главната роля.

Романът е част от трилогия, която засяга въпроса за любовта и на какво са готови хората, за да я защитят на фона на расовата дискриминация през 20-ти век в САЩ.

Авторката на 11 романа пише първата си творба "Най-сините очи" през 1970 г., а 23 години след това печели "Нобел" за литература. Последният от романите й "Бог да помогне на детето" е написан в най-трудния момент от нейният живот, след като губи сина си през 2010 г.

През 2012 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама я удостоява с най-голямата почест, връчвана на цивилни - Медалът на Свободата.

"Ние умираме - това може да е смисълът на живота. Но използваме езика - може би това остава от нашите животи", казва Тони Морисън в речта си при получаването на Нобелова награда.