НОВИНИ

Почина Жорж Ганчев

На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Тъжната новина съобщи кръщелникът му Стоян Бончев във Фейсбук. Поклонението ще е в петък в църквата "Света София".

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 19.08.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Жорж Ганчев е роден на 29 август 1939 година под името Георги Ганчев Петрушев.

През младостта си се изявява като спортист - шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

В началото на 60-те години се жени за британска поданичка, емигрира в чужбина. Завършва Британската академия по фехтовка и по-късно в САЩ Театралния институт на Лий Страсбърг и Експерименталния филмов колеж „Шеруд Оукс“ в Холивуд.

В началото на 70-те е световен шампион по фехтовка при професионалистите. Става главен треньор на Лондонския клуб по фехтовка и треньор на олимпийския отбор по фехтовка на Великобритания.

Между 1973 и 1988 година се изявява като режисьор, сценарист в театъра, гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. Автор е на 7 филмови сценария в Холивуд, пиеси (продуцирани в Холивуд), книги и поезия, изявявал се е също и като актьор с епизодични роли в Холивуд.

След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок и остава неин първи председател до 1996 година, когато съпартийците му устройват комплот и му взимат името на партията.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. С решение 2/1995 г. на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април същата година (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство (американско).

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата.

Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.

През последните години Жорж Ганчев беше автор и водещ на предаването „При Жорж“ по телевизия "Евроком".

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясно кои са мъжът и жената, чиито тела бяха открити край Негован
Все още не е ясно кои са мъжът и жената, чиито тела бяха открити край Негован
БАБХ проверява стопаните в Кресна дали са умъртвили прасетата си
БАБХ проверява стопаните в Кресна дали са умъртвили прасетата си