Едно от най-големите нерегламентирани сметища в Пловдивска област, което застрашаваше здравето на хора от карловското село Христо Даново, бе почистено след излъчване на репортаж по БНТ. Кметът на селото обеща, че ще започне да глобява нарушителите, които...

Едно от най-големите нерегламентирани сметища в Пловдивска област, което застрашаваше здравето на хора от карловското село Христо Даново, бе почистено след излъчване на репортаж по БНТ. Кметът на селото обеща, че ще започне да глобява нарушителите, които изхвърлят неправомерно.

Сметището бе почистено в най-кратки срокове след създадена организация от Община Карлово. Месец по-късно най-доволни са жителите от източната чест на селото,

Вижте картата на незаконните сметища в България.

Мариян Николов: "Резултатът е на ниво. Вече жените слизат с количките по лагера. Това е нещо хубаво. Сега идва лятото трябва да излязат някъде с тези деца на прохлада."

Стоян Загорчев: "От тук нататък се надяваме хората в селото вече да го вземат за пример да не хвърлят боклуци, които да се пилеят из района."

Жителите на Христо Даново настояват за по-строги санкции при констатиране на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

Мариян Николов: "Ние отглеждаме деца. Ако искаме да ги задържим в тая държава, значи трябва всеки да си гледа работата. Не може един да замърсява, кметът да го види и нищо да не му направи. Глобичката и всичко ще си дойде на мястото."

Кметът на населеното място обеща нерегламентираните сметища да са в приоритетите му. На 14 места в селото вече са поставени табели с надписи "Забранено изхвърлянето на отпадъци".

Акиф Каратабан - кмет на Христо Даново: "Разбира се, че ще взема по-сериозни мерки за глобяването на хора, които не трябва да хвърлят така безразборно битови отпадъци."

Местните жители поискаха да бъдат поставени и още контейнери на местата, къде има необходимост.