Започна почистването на пътните платна по основните булеварди в София. Това се прави във връзка с нареждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова и част от усилията на Общината да подобри качеството на атмосферния въздух.

София

Днес бяха почистени пространствата, които се намират между бордюра и платното на големите булеварди в районите "Слатина", "Овча купел", "Витоша", "Изгрев" и "Възраждане".

Васко Христов, началник отдел "Оперативен контрол" в Столичния инспекторат: "С цел наносите, които се образуват от дъждовете да бъдат изринати, да не се вдигат финни частици във въздуха и да бъде чиста София."

Събраните отпадъци веднага се прибират в кофи, а не се събират на купчини, докато бъдат натоварени на камион. Освен работата по платната се извършва и машинно метене на мостове, почистване на шахти и оборка на зелени площи. При добро време почистването ще продължи и в останалите райони в града.

Според Васко Христов от Столичния инспекторат основният замърсител на платната са автомобилите.

Васко Христов, началник отдел "Оперативен контрол" в Столичния инспекторат: "Аз искам да призова гражданите да не паркират в тревни площи и кални места, за да не се свалят с гумите на автомобилите кал и наноси по пътното платно."

Христов апелира шофьорите да използват буферните паркинги на метрото. Той добави, че е засилен и контролът върху камионите, които излизат от строителни обекти.