С възпоменателна служба в катедралата в Манчестър беше почетена паметта на жертвите на атентата преди година. 22-ма души загинаха, след като атентатор се самовзриви след края на концерт на американската певица Ариана Гранде.

© снимки: БТА

Стотици хора се събраха в катедралата на Манчестър, за да сведат глави и да си спомнят за загиналите.

Сред присъстващите бяха оцелели, семейства на жертвите, спасители от нощта на нападението. Тук беше и премиерът Тереза Мей и политически лидери, както и принц Уилям, който прочете пасажи от Библията.

принц Уилям, херцог на Кембридж: "...ако нямам любов, аз съм нищо..."

Стотици гледаха службата на екрани пред катедралата.

Анди Бърнам, кмет на Манчестър: Истината е, че още се мъчим да разберем случилото се, има да извървим дълъг път, докато се възстановим... Но това място, тези хора няма да бъдат победени и пречупени от тероризма.
© БТА

"Мисля за вас и днес, и всеки ден" - написа в Туитър певицата Ариана Гранде - обичам ви с цялото си същество и ви изпращам цялата си светлина и топлина в този ден на изпитание."

100 следователи все още работят по случая. 22-годишният британец с либийски корени Салман Абеди се взриви докато хората си тръгваха след концерта на Ариана Гранде в Манчестър Арина. Повечето от жертвите са деца и младежи. Над 800 души са получили физически и психически травми. Това беше най- тежкото нападение на Острова миналата година, когато джихадисти убиха общо 36 души при различни атаки.