Днес почитаме свети Иван Рилски Чудотворец. Той е почитан като най-великия български светец, небесен покровител на България и застъпник на народа ни.

Свети Йоан Чудотворец се почита два пъти в годината - 18 август и 19 октомври . На днешния ден се отбелязва и празникът на Рилския манастир. Много от вярващите, дошли в Рилската света обител, са започнали да отправят молитвите си към светеца още през изминалата нощ, когато по традиция се извършва нощно бдение.

Вълка Късьова: На нощната служба до 2 часа стоях и сега отивам пак. Вярвам на св. Иван Рислки, защото ме е върнал от оня свят, докторите казаха, че няма да живея, но има сила и вяра.

Рано тази сутрин монасите в Рилския манастир отслужиха празнична света литургия.

Хора от всички краища на България, както и много чужденци, пристигнаха днес в Рилския манастир, за да се поклонят пред мощите на Свети Иван Рилски, който се смята и за небесен покровител на българския народ.

Гюлка Ракова: Повече спокойствие, разум в хората, доброта, да се отворят малко-повече хората, не само към материалното, но и към духовното.
Йорданка Симеонова: Идваме за мир на душата си.

Много от вярващите казаха, че ще се върнат след девет месеца в Рилската света обител, когато с тържествена служба отново ще бъдат почетени мощите на Свети Иван Рилски.