На 5 декември българската православна църква чества празника Св. Сава. Той е основател на много манастири и и на известната лавра в Палестина.

Св. Сава е роден през 4-и век в богато и знатно семейство в Кападокия, но въпреки възможностите на родителите си, още на 18 години заживял в манастир. Той прекарал в служение целия си живот и станал ученик на постника Евтимий, който го благословил и му предсказал, че ще основе велик манастир в Палестина.

Св. Сава пожелал да заживее в усамотение и се установил в пещера на мястото на изсъхналия Силоамски поток. Към него се присъединили мнозина други отшелници и така бил основан манастирът на негово име.

В народните представи, Свети Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен. На този ден празнуват именниците - Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.