НОВИНИ

Почна се...

Това, което се очакваше вече цяла година, се случи - бившият дългогодишен премиер на Македония и актуален лидер на все още управляващата в страната партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски получи първото си обвинение от Специализираната прокуратура.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
09:23, 22.09.2016
Чете се за: 02:44 мин.
Истории
почна

Обвинението е за това, че преди три години препоръчал на своя ресорен министър на транспорта и урбанизма Миле Янакиевски да изпрати един - двама биячи в Община – Скопие, които да ударят два - три плесника на кмета на една от столичните общини - Център Андрей Жерновски.

Същият този Жерновски, лидер на опозиционната Либерално - демократическа партия, протестирал против новия урбанистичен план на неговата община, на територията на която са основните обекти от прословутия план „Скопие 2014”. Не ги искал, така да се каже.

Обвинението се основава на един от многобройните записи с разговори между хората на властта, в това число и Груевски, които лидерът на македонската опозиция Зоран Заев изнесе на бял свят. Заради разчистването на обемния аудио- материал, показващ недвусмислено сериозните нарушения и корупцията по върховете на властта и особено около доскорошния премиер, опозицията настоя пред международните представители в Скопие да бъде сформирана специална прокуратура, която да действа паралелно от Главната прокуратура на държавата. Идеята на опозицията бе да има едно независимо тяло от институциите на съдебната система в Македония, които - по всичко изглежда, са под тотален контрол на хората от Груевски и на управляващата ВМРО-ДПМНЕ.

Много скоро обаче стана ясно, че това независимо обвинение не е чак толкова независимо. Зоран Заев даде на няколко пъти ясно да се разбере, че подкрепя изцяло неговата работа, особено ако сред обвиняемите се намери и Никола Груевски и членовете на неговото семейство, намазали от благините на управлението. Продължавам да смятам, че отлагането два пъти на датите за извънредните парламентарни избори в страната -24 май и после 5 юни, бяха част от стратегията на опозицията и на Заев да се даде повече време на специалните прокурори, за да могат те да подготвят обвинения срещу Груевски и хората му.

И тези обвинения, а защо не и присъда, да станат силен аргумент в предизборната битка. С други думи, политическата борба да намери своя изход чрез правни средства, а не чрез бюлетините в изборните урни. Юридическо, а не политическо решение, както се казва. На фона на предизборните анкети, които все още дават предимство на ВМРО-ДПМНЕ, тази тактика на опозицията изглежда логична, макар и не политически коректна. Защото ако си силен, както твърдиш, отиваш на избори, печелиш ги и съставяш кабинет. И почваш да разчистваш.

Затова когато на 31 август Заев се съгласи на избори на 11 декември, написах, че той сигурно има някакъв коз в ръкава си, който ще извади в подходящ момент. Имах предвид тъкмо нещо такова - първото обвинение срещу Никола Груевски, макар и не такова, каквото всички очакваха.

Заев сега е доволен, макар и не достатъчно. Той си дава сметка, че ефектът от това обвинение може да бъде само пропаганден, при това не особено силен. При положение, че в извадените от него записи има основание за къде-къде по-сериозни обвинения, сега се хванали за някакви си два плесника. Ама, кой в Македония не се е заканвал да удари някакъв шамар на някого, та това си е част от местната фолклорна политическа култура, от местния провинциален манталитет. Много важно, два плесника...

От друга страна, обвинението може и да е от специалната прокуратура, но съдът си е познатият, онзи, за който се говори, че отдавна вече е под контрола на Груевски. Той просто си го купи с неколкократно увеличение на заплатите и с други апетитни бонуси, които даде на съдиите. С бюджетни средства, разбира се.

На всичко отгоре специалното обвинение действа в нестабилна правна среда тъй като Конституционният съд на държавата продължава да бави становището си за неговата легитимност. Казват, че това щяло да стане след изборния ден на 11 декември. Така де, и висшите магистрати са хора, и те трябва да видят накъде ще задуха вятърът.

Но ако мислите, че Груевски просто чака какво ще се случи, ще направите голяма грешка. Ответният удар дойде от обществената Македонска телевизия. По повод първата годишнина от специалното обвинение бе излъчено интервю с неговата председателка Катица Янева, несръчно подготвено, несръчно изпълнено, в което Янева четеше отговори на очевидно предварително написани въпроси.

Хайде, мина, но само след ден-два някакъв портал излъчи целия запис на интервюто, предоставен от неназован журналист от МТВ. В него страховитата специална прокурорка се държи като първокласничка. Добре де, тя не е длъжна да е опитна пред камерата, а да си върши работата в прокуратурата, ама все пак. Пък и тези, които са й помагали при записа и след това - при монтажа... И вече няколко дни това интервю на Катица Янева е тема на дебат, който по своето ожесточение надминава дори и най-острите политически спорове в страната. Но освен срещу Янева, камъните са в градината на главната редакторка на новините на обществената медия Санта Аргирова, която беше изпратена от опозицията в Македонска телевизия според споразумението от четирите основни политически партии като гарант за професионални стандарти в информирането на медията.

Какво ли още ще се случи до 11 декември? Каквото и да е - ние сме тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стъклен асансьор вози туристи до крепостта „Трапезица”
Стъклен асансьор вози туристи до крепостта „Трапезица”
Как се грижим и отдаваме ли подобаваща чест на трибагреника?
Как се грижим и отдаваме ли подобаваща чест на трибагреника?