НОВИНИ

Почти една четвърт от българите смятат, че държавата уважава волята на народа

Почти една четвърт от българите смятат, че държавата уважава волята на народа. Това сочат данни на световната асоциация „Галъп Интернешънъл". Резултатите от проучването за България са близки до средните за Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 07.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

До каква степен народите по света вярват, че волята им се зачита от властта? Този въпрос разлежда актуално проучване на „Галъп Интернешънъл". Оказва се, че народите в Източна Азия, Близкия изток и Индия са онези, които в по-голямата си част смятат, че властта уважава волята им.

Филипините и Виетнам водят класацията - над 70%. На другия полюс - с под 10% положителни отговори - са интервюираните в Латвия, Хърватия и Япония. У нас 23% от хората смятат, че държавата уважава волята на народа. Процентите са близки до средните стойности на страните от Европейския съюз. Близко сме и до средното за Балканите.

Данните сочат, че пропастта между политиците и гражданите е по-голяма в по-развитите и демократични страни. Там явно и взискателността към управленията е по-голяма. И обатно в местата с по-слаба демократична традиция, не е ясно колко искрено отговарят хората на въпроса. В нашия регион впечатление правят резултатите на Турция - 53% от населението на страната смятат, че властта уважава волята на народа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България завоюва златен медал на Световната купа по художествена гимнастика
България завоюва златен медал на Световната купа по художествена гимнастика
Барак Обама е на посещение в Германия
Барак Обама е на посещение в Германия