Агенция „Пътна инфраструктура" внесе в прокуратурата сигнал срещу собственика на предприятието "Феникс" в Дупница. Отпадъците на фирмата предизвикаха огромен пожар край автомагистрала „Струма" вчера. Движението в участъка между Дупница и Бобошево остава спряно заради опасения, че пожарът може да е увредил конструкцията на моста. Трафикът се пренасочва по главния път Е-79.

Дупница

От община Дупница казаха, че още миналата година са уведомили пътната агенция и екоинспекцията в Перник за струпването на нергламентирани отпадъци в района на магистралата и опасността от възникването на пожари. Отговор обаче не са получили от нито една институция.

Методи Чимев - кмет на община Дупница: И в крайна сметка, когато някой при такава ситуация се опитва да търси вина извън себе си не е коректно.... това не било публична държавна. Сервитута на автомагистралата е публична държавна, безспорно е това.
Ст. комисар Красимир Шотаров, директор на „Оперативни дейности" при ГДПБЗН: Това е нормативна уредба, която регламентира всички инфраструктурни съоръжения покрай които трябва да има сервитутна зона и тя трябва да бъде чиста.

От екоинспекцията в Перник казаха, че тази година са извършили проверка и са издали предписание за разчистване на отпадъците от терена.

Кольо Илиев - собственик на фирмата за отпадъци: Когато се строи магистралата те бяха тук. Те бяха тук.

БНТ: Т.е. при заварено положение е построена магистралата?

Кольо Илиев - собственик на фирмата за отпадъци: Да.

БНТ: Някой не ви ли информира, че това не трябва да е така, че те трябва да бъдат преместени?

Кольо Илиев - собственик на фирмата за отпадъци: Не.

Специалисти на Института по пътища и мостове към АПИ огледаха стълбовете, фугите, гредите и лагерите на моста, за да установят дали има поражения.

Борисов: Виновните за пожара на "Струма" ще си понесат отговорността

Борисов: Виновните за пожара на "Струма" ще си понесат отговорността

Премиерът Бойко Борисов коментира обстановката след пожара в склада за вторични суровини под моста на магистрала "Струма" край Дупница. Борисов каза,...