НОВИНИ

Подадоха сигнал в прокуратурата срещу управителката на център "Хризантема"

Дирекция „Социално подпомагана" в Габрово днес внесе сигнал в прокуратурата срещу управителката на центъра за деца и младежи с увреждания „Хризантема" Маринела Лазарова. Това заявиха за „По света и у нас" от институцията. По думите на експертите повече от година тя укривала данните за насилие и не е взела навременни мерки да предотврати случващото се. Сериозно нарушение, допуснато от директора е и факта, че в дома в няма и медицинско лице повече от половин година.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
12:20, 24.01.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Управителката на центъра Маринела Лазарова е можела да предотврати насилието над децата, като още през декември 2016 е сигнализирала за случващото се в дома „Закрила на детето". В това е категорична директорът на Дирекция „Социално подпомагане " в Габрово, Радостина Братованова.

Радостина Братованова - Директор Дирекция „Социално подпомагане": „Включихме на първо място това да подадем сигнал в прокуратурата срещу управителката на центъра за настаняване от семеен тип Маринела Лазарова, за това, че тя в продължение на повече от година и половина е укривала такива жестоки факти!"

Маринела Лазарова обаче е категорична, че отговорни за случващото се са преките ѝ началници - община Габрово и в частност директора на Дирекция „Социални грижи и образование" Даниела Василева, която е и ръководител на проекта за създаването на центъра, за това, че не е реагирала на сигналите ѝ.

Маринела Лазарова - управител: „Заявявам, че истината и властта се сблъскаха тука, а г-жа Василева, която е бездействала в продължение на толкова години, мисля, че следва и на нея да се потърси отговорност!"

Междувременно стана ясно, че от април 2017 в центъра няма медицински персонал, а даването на лекарства и следеното на състоянието на децата е поверено на детегледачките и социалните работници . Въпреки, че управителката Маринела Лазарова ще бъде разследвана от прокуратурата, тя обеща двете служителки заснети да бият и малтретират ще бъдат уволнени от нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов поиска освобождаване на председателя на Агенция за закрила на детето
Борисов поиска освобождаване на председателя на Агенция за закрила на детето
Президентът и вицепрезидентът отчетоха първата година от мандата си
Президентът и вицепрезидентът отчетоха първата година от мандата си