Алекс Маринов от Варна получи един от най-хубавите подаръци за празниците. В навечерието на Коледа той беше назначен на трудов договор в автосервиза, където работи през последните шест месеца по програма за младежка заетост на Бюрото по труда.

Алекс е на 25 години и като всеки млад човек търси своето място в обществото. Пробва да работи в различни сфери до деня, в който се захваща с автомонтьорство. Професията му харесва, а в автосервиза попада чрез Бюрото по труда във Варна, което работи активно по схемата за младежка заетост на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

- Консулатнтите от Бюрото по труда ме запознаха с тази програма, - разказва Алекс. - Попитахме какво желая да работя и аз съответно казах, тъй като съм завършил за монтьор искам да работя това.

Алекс бързо навлиза в професията и това прави силно впечатление на работодателите му.

- Много бързо навлезе в основните задължения, които се изискват за един автомонтьор и умения и впоследствие решаваме да го назначим постоянно след изтичане на срока на обучението, - казва ръководителят на сервиза Стойчо Стоев.

- Реално бях много щастлив, тъй като за тази работа се изисква опит, - признава Алекс.

Все повече млади хора търсят възможност за реализация чрез програмите за младежка заетост в Бюрото по труда.

- При приключването на предишната програма "Развитие на човешките ресурси" по схемата, която работихме с младите хора във Варна специално имахме назначени около 400 млади хора по такава програма, - обяснява Божидар Михайлов, директор на Бюрото по труда във Варна.

Програмата е в помощ и на работодателите. Докато младежите стажуват при тях, държавата поема разходите за заплати. Към момента Бюрото по труда във Варна има сключени 160 договора с фирми по тази програма.