НОВИНИ

Подаръци за деца в Босилеград спрени на сръбската граница

Микробус с коледни подаръци за българските деца в Босилеград е върнат вчера на българо-сръбската граница. Пратката е съдържала 180 пакета, които е трябвало да бъдат раздадени на тържество, организирано от Столичната община и Културно-информационния център в Босилеград.

Айше Сали
от Айше Сали
19:46, 21.12.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Проблемът стана причина за среща между външния министър Екатерина Захариева и сръбския посланик у нас Владимир Чургус, както и за разговор на премиера Бойко Борисов с премиера Ана Бърнабич. В късния следобед микробусът с подаръците пристигна в Сърбия.

Министърът на външните работи и сръбския посланик са постигнали съгласие, че трябва да има по-добра координация между двете страни. Така в бъдеще няма да има неприятни инциденти. Преминаването на границата вчера е било възпрепятствано от митически проблем.

Екатерина Захариева, министър на вътрешните работи: Част от лакомствата, както каза и зам.-кметът се изрази, че има в пакетите, всъщност не са били придружени с необходимите фитосанитарни документи, но така или иначе в микробуса е имало и други, не само хранителни продукти.
;

Опасенията на директора на културно-информационния център в Босилеград са, че връщането на микробуса е тенденциозно отношение от страна на сръбските власти. Аргументът - нито едно културно събитие на българското малцинство не е минало без проблеми.

Иван Николов, директор на КИЦ в Босилеград: Аз не мога да разбера миналата година минаха, а пък сега не може. Един път става, един - не става. И това все по-трудно и все по-сложно става, повтаря се години наред.
Владимир Чургус, посланик на Сърбия в България: Не, няма такава тенденция. При посещението на българския президент Румен Радев заедно със сръбския президент Александър Вучич се разбраха по всички теми, свързани с правата на българското малцинство. В Сърбия е приет и закон за малцинствата.

Въпреки липсата на подаръци, коледното тържество в Босилеград е минало добре. Днес представителите на България и Сърбия припомниха, че двете държави имат много добри отношения на високо политическо ниво и такива недоразумения не бива да помрачават детските празници и да влияят на двустранните отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗК откри картел от строителни фирми, печелили от поръчки за саниране
КЗК откри картел от строителни фирми, печелили от поръчки за саниране
19-годишен е лидер в престъпната схема за фалшиви дипломи
19-годишен е лидер в престъпната схема за фалшиви дипломи