НОВИНИ

Подаряваме вносни цветя за празника

Българските цветя изчезнаха от пазара за 8 март. Лалета, зюмбюли, рози, орхидеи и лилиуми внос от Холандия заливат магазините за цветя в страната, а цените се определят от производителите от чужбина, разказват търговците в Благоевград.

bnt avatar logo
от БНТ
07:08, 08.03.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Сред малкото цветя родно производство, които се предлагат в магазините в Благоевград, са фрезиите и градинските иглики. Всички останали видове са внос от Холандия, Еквадор, Италия и Турция.

Таня Качева, продавача в магазин за цветя: "Има малко саксии, които се произвеждат в Стара Загора, има една фирма, която ни носи разсади, и друго абсолютно нищо. Тука се унищожи, имаше в село Баня до Банско, унищожи се всичко и сега в момента изключително цветята са вносни".
Зорница Брашнарова, продавач в магазин за цветя: "Българските лалета ги има, но климата ни се промени и за осми март не са готови, малко по-късно. Както и българското е по-нетрайно в сравнение с холандските лалета".

Тази година розите се продават по 6 лв. за брой, орхидеите са по 5 лв. за цвят, а кошници с цветя и големи букети стигат до 40 - 50 лв., според броя и вида на цветята в тях.

Зорница Брашнарова, продавач в магазин за цветя: "Много клиенти си мислят, че ние спекулираме с цените, но това е от Холандия се вдигат, защото не само в нашата държава се чества осми март".

За празника на жената българските мъже по традиция ще подарят цвете, като изборът им вече не се спира само върху розите.

- Все още не съм решил какви, но може би лилиуми.
- Аз вече ѝ подарих цвете, и двамата го харесахме и се спряхме на него.
- Ще купя роза, това цвете най-много ми харесва.

Тази година в изработката на букетите се набляга на по-естествените материали като зебло, канап, абмалажна хартия, дантели и на повече живи цветя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария инвестира 1 милион лева в Столипиново
Швейцария инвестира 1 милион лева в "Столипиново"
Честит 8 март!
Честит 8 март!