НОВИНИ

Подай ръка ... на щъркел

За бедстващ щъркел в шуменския квартал Дивдядово съобщиха зрители на "По света и у нас". Птицата се върнала в гнездото преди Коледа и оттогава е там. Хората са разтревожени, че от студеното време може да загине.

bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 07.01.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Вероятно подмамен от топлото време преди Нова година щъркелът се настанил в гнездото. То се намира на комина на старата баня, където от години се приютявала двойка щъркели и отглеждали малките. И както всяка година в края на лятото отлетели, но незнайно откъде птицата отново долетяла.

- Никога не се е случвало, тази година е за първи път... - разказва Деница Йорданова. - Може би някой трябва да дойде и да го вземе, защото той зимата няма да оцелее.

- Дъщеря ми се обади на 112, оттам казаха, че ще предадат в кметството. След това й се обадиха от някаква екологична организация и разпитваха кога е дошъл, къде точно се намира и повече нищо, - казва Виолета Христова.

Сигнали за бедстващия щъркел загрели телефоните 112, кметството и екоинспекцията .

- Оттам ми отговориха, че са правили опит на 4 вечерта след 15,30 часа с Гражданска защита, с Енерго-про, с вишки, да се опитат да хванат щъркела, но не са успели... - казва Силвия Кирилова, кметски наместник на кв. Дивдядово.

За "По света и у нас" от екоинспекцията обясниха, че птицата може да издържи до минус 20 градуса. Казаха още, че и те са правили опит да я свалят от гнездото, но щъркелът отлетял.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел иска пакет от мерки за оставането на Великобритания в ЕС
Меркел иска пакет от мерки за оставането на Великобритания в ЕС
Малка история - да си успял музикант... в Норвегия
Малка история - да си успял музикант... в Норвегия