НОВИНИ

Подготовка за историческата среща на Корейския полуостров

Русия и Китай ще засилят сътрудничеството си за намиране на политическо решение за Корейския полуостров - обявиха първите дипломати на двете страни след разговори в Пекин. На Корейския полуостров се договарят последните подробности около историческата среща в петък. Тогава лидерите на Южна и на Северна Корея ще разговарят очи в очи в Демилитаризираната зона.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:26, 23.04.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Пхенян е дал съгласие част от срещата между лидерите на Северна и Южна Корея да се предава на живо по телевизията, както и южнорейски репортери да отразяват събитието. Така за първи път севернокорейският лидер ще се появи в пряко предаване по световните телевизии. До скоро животът му беше обвит в тайнственост, появите му се отразяваха със снимки в държавната информационна агенция, а изявленията му се четяха от говорителката на държавната телевизия. Кадри от посещението му в Китай преди месец бяха разпространени едва след като Ким Чен-ун се завърна у дома.

Москва и Пекин следят внимателно подготовката на срещите на Ким Чен ун с лидерите на Южна Корея и на Съединените щати.

Ван И, министър на външните работи на Китай: Надяваме се тези срещи да са успешни и да донесат добри новини, както и да бъде инициирана промяна в курса, водеща към установяване на трайна стабилност на Корейския полуостров. Като съседи, Китай и Русия споделят сходни позиции и цели по отношение на Корейския полуостров.

Междувременно от полунощ Сеул спря излъчването на пропагандни съобщения в граничните райони на север от 38 - мия паралел. От тези високоговорители обикновено звучат послания към изолираните от света севернокорейци - новини, критики към режима и популярната корейска музика Кей поп. Но през следващата седмица те ще останат изключени. Жестът е с цел подобряване на атмосферата преди срещата на върха. Пхенян също излъчва подобни послания, но не е ясно дали те ще продължат да звучат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
д-р Мирослав Ненков: Парите в здравеопазването трябва да се увеличат
д-р Мирослав Ненков: Парите в здравеопазването трябва да се увеличат
Славчо Атанасов:Последните години по стадионите се получиха много неприятни неща
Славчо Атанасов:Последните години по стадионите се получиха много неприятни неща