Два дни преди европейските избори - общо 60 сигнала и 26 жалби са постъпили в Централната избирателна комисия.

Преди изборите за европейски парламент - организацията се движи по план. Утре всички 3300 машини ще тръгнат от София към различни краища на страната - градове и села.

Партиите и коалициите имат още време - до 25 май - да регистрират в районните избирателни комисии своите застъпници. До момента са регистрирани 2575 наблюдатели за евровота. Те представляват 14 неправителствени организации.

На 26-ти изборният ден ще започне в 7 сутринта и ще приключи в 20 вечерта. Ако все още има чакащи избиратели пред секциите - изборният ден може да се удължи в съответната секция, но най-късно до 21 часа.

След като омбудсманът Мая Манолова настоя за евровота да бъде осигурено ръчно преброяване на гласовете от машинния вот, от ЦИК днес обявиха, че в края на изборния ден няма да се прави такова преброяване.

Таня Цанева, говорител на ЦИК: Но то може да бъде направено когато се занесат резултатите в РИК и ако има разминаване или съмнения в резултатите от машинното гласуване - тогава там ще бъдат преброени тези разписки от машинното гласуване. Обмисляме и вариант за следващи избори как да въведем дали ще бъде във всички секции или това ще бъде след изборния ден да се направи на случаен принцип проверка за съответствие на разписките и това, което е излязло - протокола финалния от машината.


© БГНЕС

От ЦИК са получили и множество запитвания относно преференциалния вот. Затова напомниха, че преференциите са с номера от 101 до 117. Задължително е да се отбележи първо квадратчето с партия, коалаиция или независим кандидат. И след това, при желание от избирателя, може да посочи и конкретен кандидат. Ако са задраскани двама кандидати от преференцията - бюлетината е валидна, но само за партията или коалицията. Преференциалният вот не се отчита в този случай.

И накрая да припомня, че в деня за размисъл е забранена политическата агитация. Резултатите от допитвания до общественото мнение също не може да бъдат огласявани под никаква форма - 24 часа преди изборния ден, както и до края на изборния ден.

© БГНЕС
Изключват камерите в изборните помещения

Изключват камерите в изборните помещения

Всички камери в изборни помещения да бъдат изключени от 7 до 20 часа в неделя, разпореди ЦИК. Два дни преди изборите - общо 60 сигнала и 26 жалби са п...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019