Ще бъде направен нов превод на Истанбулската конвенция, която предизвика дебат у нас за третия пол, съобщиха от Съвета на Европа в Страсбург. Оттам обясниха, че неточност в превода е причина за разгорещените спорове.

Какво пише в Истанбулската конвенция?

Какво пише в Истанбулската конвенция?

Обсъждането на Истанбулската конвенция предизвика остър дебат в политическите среди като дори от Патриотичния фронт излязоха с нарочна декларация, в к...

От Съвета на Европа сами поискаха да разяснят текста на конвенцията и да разсеят всякакви съмнения, че става въпрос за индиректно признаване на третия пол у нас, за въвеждане на образование в училище, за транссексуалност, еднополови двойки. Този политически дебат у нас накара хората в Съвета на Европа да осъзнаят, че има неточности в превода на конвенцията с употребата на два термина на английски език, за които има една дума на български.

Подготвя се нов превод на Истанбулската конвенция

Подготвя се нов превод на Истанбулската конвенция

Подготвя се нов превод на Истанбулската конвенция. Неточност в превода е причина за политическия дебат по темата в България. Това е мнението на Бриджи...

Ще ни наложат ли да признаем трети пол, еднополови бракове, да накараме децата да учат за трансексуалните - всички тези въпроси може да не звучат вече актуално, след като прочетем новия превод на Истанбулската конвенция - документ, фокусиращ се върху превенцията и борбата срещу насилието над жени. В момента Съвета на Европа е в контакт с българските власти и се изготвя нов текст на документа, съобщи изпълнителният секретар на мониторинговия механизъм Бриджит Олъфлин.

Бриджит О'Лъфлин, изпълнителен секретар на мониторинговия механизъм към Истанбулската конвенция: Наясно сме, че настоящият превод съдържа думата „джендър“, което води до определено объркване.

Най-спорен е моментът с преводът на двата термина от конвенцията - „sex“ и „gender“ („секс“ и „джендър“), за които има една дума на български. Според Съвета на Европа не става въпрос за трети пол или транссексуални, а терминът „джендър“ има предвид ролята на мъжа и жената такава, каквато тя се приема от обществото.

Може ли да доведе до еднополови бракове подписването на Истанбулската конвенция?

Може ли да доведе до еднополови бракове подписването на Истанбулската конвенция?

Необходим е широк дебат около Истанбулската конвенция. Около тази теза се обединиха управляващи и БСП в студиото на "Денят започва" . От ГЕРБ смятат,...

Бриджит О'Лъфлин: Мъжете и жените заемат определени роли, които са конструирани от обществото. Често мъжете имат повече сила - повече икономическа и физическа мощ,това е естествено, но често имат и повече авторитет и стоят по-високо в йерархията от жените.

По никакъв начин децата в училище няма да учат за сексуална ориентация или за наличието на пол, различен от мъжкия и женския, казват от Съвета на Европа. Изискванията за образованието е децата да се научат да имат хармонични отношения.

Вицепрезидентът и омбудсманът подкрепиха Истанбулската конвенция, БСП - не

Вицепрезидентът и омбудсманът подкрепиха Истанбулската конвенция, БСП - не

Истанбулска конвенция предизвика множество реакции и днес.Вицепрезидентът Йотова я подкрепи, БСП - не, а омбудсманът Мая Манолова определи кампанията...

Бриджит О'Лъфлин: Образованието трябва да се опита да покаже на момчетата и момичетата различен начин на живот - не е необходимо да си майка и да си домакиня, която стои вкъщи и чисти къщата. Може да сте адвокат или учен, както и ако сте баща може да си стоите у дома и да се грижите за децата.

Конвенцията не е в конфликт с конституцията, на която и да е държава, заявиха от Съвета на Европа и по отношение на България не може да се очаква тя да доведе до промяна в основния закон. У нас ГЕРБ поиска дебат по конвенцията, а БСП обяви, че ще гласува против ратификацията ѝ.

Емил Радев, евродепутат от ЕНП: Явно опозицията имаше голям интерес в лицето на БСП, въпреки че тук колегите ни в Европейския парламент и цялата партия на ПЕС подкрепиха документа. прес. Искам да кажа, че никой отвън няма как да наложи неща нетипични за българското общество, нито гей-бракове, нито дадени права и обществени отношения, които не са на дневен ред в България.
Националният съвет реши ПГ на БСП да гласува "против" Истанбулската конвенция

Националният съвет реши ПГ на БСП да гласува "против" Истанбулската конвенция

След 5-часов дебат Националният съвет реши парламентарната група на "БСП за България" да гласува "против" Истанбулската конвенция. Според широкото рък...

И макар БСП да е против конвенцията, евродепутатите от левицата и председателят на ПЕС гласуваха в Европарламента в подкрепа. Това предизвиква неразбиране сред останалите евродепутати, заяви съдокладчикът по Истанбулската конвенция от Групата на социалистите и демократите Кристин Бонефоа.

Кристиан Бонефоа, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и съдокладчик по Истанбулската конвенция: Не разбирам защо тази партия в България е против, защото г-н Станишев, както и всички останали членове на тази партия тук гласуваха за конвенцията. Това е европейска, световна кауза да се борим за жените, да не са обект на насилие, да не страдат.

Възможно е България да приеме частично Истанбулската конвенция, но клаузите, по които могат да бъдат приети с възражение са много ограничени и са свързани само с компенсации за жертвите и юрисдикция на конвенцията.

България не е единствената държава в ЕС, където конвенцията е предизвикала такъв широк обществен дебат. Друга такава страна е Полша, където документът беше подписан и ратифициран. 28 страни членки на ЕС са подписали и ратифицирали конвенцията, а в цял свят те са 45.