Програма за безплатни имунизации срещу грип на хората над 65 години подготвя здравното министерство. Очаква се тя да стартира през следващата година и да обхване около 15% от възрастните, които са най-застрашени от усложнения след грип.

В момента противгрипните ваксини у нас струват около 20 лева.

доц. Лили Маринова - началник "Имунопрофилактика и контрол на инфекциите", СРЗИ: Възрастните хора наистина имат интерес, запознати са, желаят да се имунизират, но не винаги имат финансовата възможност.

Предвижда се през следващата година противогрипните ваксини за хората над 65 години да са безплатни. За целта държавата е заделила около 2 милиона лева.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен, здравен инспектор: Те са най-голямата и най-рисковата група по отношение на грип. Ако предпазим тях, ние мислим, че можем да спасим доста човешки животи. Тъй като е очевидно, че по време на грипна епидемия с обостряне на хронични заболявания, се стига до много сериозни усложнения и дори до смъртен изход".

Лекарите напомнят, че имунизацията не може да ни предпази напълно от заразяване с грип.

доц. Лили Маринова - началник "Имунипрофилактика и контрол на инфекциите", СРЗИ: Дори и да заболеете, което е на теория по-възможно, отколкото на практика, вие ще преболедувате много по-леко и няма да достигнете до усложнения на грипа.

Най-подходящите месеци за имунизация срещу грип са октомври и ноември. Прогнозите са, че тази година ще ни атакуват 4 щама. Очаква се два от тях да доминират.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: "Сингапур", защото е открит по-късно и по-малко е циркулирал в нашето общество. Но единият от Б щамовете Колорадо също е съвсем млад, той също е от 2017 година, са октомври и ноември.

Другите два щама "Мичиган" и "Пукет" са циркулирали по-сериозно у нас и в предишни години. Според Кунчев първите случаи на грип в България се очакват през ноември.