НОВИНИ

Подготвят за изправяне последните две от дерайлиралите цистерни в Хитрино

Подготвят се за изправяне останалите само две от дерайлиралите цистерни в с. Хитрино. Това каза главният комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

bnt avatar logo
от БТА
14:35, 19.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
подготвят изправяне последните две дерайлиралите цистерни хитрино

Вътре има около 80 тона пропилен и те са на практика най-опасните цистерни, подготвени са за изправяне, допълни Николов. След това предстои да се източат и да бъдат изтеглени. "По план това трябва да стане до утре, ако не изскочи нещо непредвидено, което предварително не сме могли да го оценим, да го предвидим; от какво естество - например земята на 50 сантиметра под цистерната е замръзнала, тя трябва много внимателно да се разрови, така че въжетата да могат да минат под цистерната. Всичко това става на ръка, с ръчни инструменти, не можем да пуснем машини в близост до тези цистерни", уточни Николов.

Николов каза още, че се надява утре да приключи операцията "по извеждането на цистерните" и хората да имат възможност да влязат в селото, "но всичко е с едно ако, ако всичко е наред". Той уточни, че продължава работата на екипите, сред които на ВиК и енергодружеството; през следващите дни ще продължат измерванията на въздуха, водата, почвата. По-рано днес се проведе срещата му с жители на с. Хитрино в сградата на читалището в съседното село Тимарево. Там той съобщи, че "остават само две цистерни", въздухът и водата са чисти и измерванията ще продължат.

Николов изказа съболезнованията си към близките на загиналите от името на около 770-те души, които работят на мястото на инцидента. След това той помоли медиите да напуснат срещата с жителите на с. Хитрино. Ръководителите на ВиК, РИОСВ и РЗИ също са предоставили на жителите на селото информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов: Ако има правителство в рамките на този парламент, ще е съвсем скоро
Цветанов: Ако има правителство в рамките на този парламент, ще е съвсем скоро
​Сайт, разработен от българска компания, е № 1 в света в сферата на финансите
​Сайт, разработен от българска компания, е № 1 в света в сферата на финансите