Гласовете "Не подкрепям никого" би трябвало да се броят за действителни, когато се отчита избирателната активност, но няма да участват в определянето на резултатите от президентския вот, коментират юристи по повод твърдението, че тези гласове ще бъдат присъединени към процентите за конкретни кандидати.

По Конституция има две условия, за да изберем президент на първи тур - кандидатът да е събрал повече от половината действителни гласове, а в гласуването да са участвали повече от половината избиратели. Според Методиката за определяне на резултатите обаче победител е събралият повече от половината действителни гласове с изключение на тези: "Не подкрепям никого". Така идва въпросът - тези гласове действителни ли са или не са?

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Ако правилно е отразен вотът, това са действителни гласове. И това е така, защото в тези избори с изменението на Изборния кодекс гласуването вече е задължение.

Така действителният вот "Не подкрепям никого" участва в определянето на избирателната активност, но не в определянето на резултатите.

БНТ: Подкрепяме ли някого, когато гласуваме по този начин?

проф. Михаил Константинов, математик, преподавател в УАСГ: Естествено, че когато гласувате "Не подкрепям никого", не подкрепяте никого. Вашият глас е недействителен. Тази опция може да има някакво значение единствено, ако на първи тур някой е спечелил доста над половината от действителните гласове, но не му стига избирателна активност. Защото в този случай вашият глас "Не подкрепям никого" повишава избирателната активност. Но нека дам примера - това е абсолютно същотото, ако гласувате с празна бюлетина, ако отбележите повече от един кандидат, ако използвате червен химикал, ако в бюлетината напишете какво мислите за роднините на кандидатите - тия всичките действия са абсолютно еквивалентни на квадратчето "Не подкрепям никого".

Ако имаме 100 гласували, от които 30 не подкрепят никого, но се включат в определянето на резултата, за да бъде избран един кандидат той ще се нуждае от 51 гласа. Ако гласовете "Не подкрепям никого" не се включват, ще са му нужни 36 гласа. Така има шанс да се стигне до избор на президент, за който не са гласували половината от участвалите във вота.

БНТ:Означава ли това, че когато гласуваме "Не подкрепям никого", за да победи един кандидат са му нужни по-малко гласове?

проф. Михаил Константинов, математик, преподавател в УАСГ: Вижте, на кандидата са му нужни повече от половината действителни гласове. А във Вашия случай, който ми давате за пример, действителните гласове са 70. Така че повече от половината е 36, както правилно отбелязахте. Разбирате ли, има просто едно погрешно допускане, което заблуждава хората - просто забравяте за тези бюлетини "Не подкрепям никого", те наистина не подкрепят никого. Затова е казано там - "махате ги", ами махате ги!

Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Ако методиката бъде изменена така, щото вотът в квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои, когато се изчисляват резултатите за отделните кандидати, единствената разлика ще бъде в това, че сборът от гласовете за всички кандидати няма да е 100%, респективно за всеки кандидат ще слезе надолу и се увеличава вероятността за втори тур.

От ЦИК обявиха, че ще прилагат методиката, така, както е определена от депутатите, а дали тя е конституционосъобразна може да каже Конституционния съд. Дебатът обаче вече се разрази.

адв. Грета Ганева, Софийска адвокатска колегия: Определено според мене е против Конституцията. Цялата власт произтича от народа и няма начин, не е в унисон с демократичните традиции и ценности да бъдат изключвани гласове - действителни гласове на български граждани.*Народното събрание, което е допуснало тази ужасна грешка ще следва незабавно да се свика и да поправи грешката, която е допусната. Дори и ако се наложи да отмени решението си за насрочване на избори. Да - ще имаме прецедент, но този прецедент няма да е по-голям от този да се наблюдава как българският законодател се опитва да се освободи от гласове на български граждани.

проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, преподавател по конституционно право: Това, което е написано в Конституцията, не влиза в пряко противоречие с това, което е записано в закона.*Вижте, ние се опитваме по рационален начин да обясним глупостта, а глупостта няма рационално обяснение. Това, което направи Народното събрание с изменение на уредбата в Изборния кодекс, има своето предисловие, свързано с въвеждането на задължително гласуване. Въведеното задължително гласуване постави въпроса какво правим с хората, които задължаваме да отидат да гласуват. Даваме им опцията "Не избирам никого" или "Гласувам срещу всички". Като дадем тази възможност, трябва да кажем този глас какъв е - действителен или недействителен. Действителен е по отношение на избирателната активност, но ние не можем да приемем, че той е действителен, тъй като той не е подаден за никого от конкуриращите се кандидати.

Бившият конституционен съдия професор Киров смята, че ако имаме избран кандидат по методиката, резултатът не може да бъде оспорван, докато адвокат Ганева е убедена, че такъв вариант има. По данни на "Медиана" от последните дни 11% от избирателите посочват, че ще отбележат "Не подкрепям никого" или ще пуснат празна бюлетина.