На фона на драматичните заседания на парламента в Лондон британците изглеждат уморени от Брекзит. Но в решаващия момент - осем седмици преди датата на развода, жителите на Острова вече са разделени и по още един въпрос, освен напускането - ще помогнат ли предсрочни избори да се излезе от задънената улица

Три години след референдума, кога и как британците ще напуснат Европейския съюз все още остава неясно, но изглежда въпросът за предсрочните избори е не дали, а кога ще са те. Вариантите са в средата на октомври - или по-късно - ноември или декември. Така въпросът е кой ще отиде на решаващия съвет на европейските лидери за Брекзит на 17 и 18 следващия месец - Борис Джонсън или някой друг.

Алън Уейгър, анализатор - "Великобритания в променяща се Европа": Борис Джонсън е лишен от власт. Единственият начин да се спаси е или да подаде оставка, или да отиде на избори. А Джереми Корбин изглежда не иска избори, докато Борис Джонсън не отиде на срещата на върха в Брюксел.

Хората са разделени, както и преди три години.

Тони Уибъл: Изборите са единствен начин да се излезе от задънената улица. И е срамно за лейбъристите, че се стремят към избори от толкова време, а сега ги блокират. Това е да не слагаш интересите на страната на първо място.

Засега изглежда, че привържениците на лейбъристите и оставането са и за предсрочни избори, а поддръжниците на консерваторите и напускане са против.

Но да се предвиди резултата от евентуални избори изглежда невъзможно поради драматично бързо променящата се политиеска ситуация.