НОВИНИ

Подкупи и насилие белязаха парламентарните избори в Албания

С редица проблеми, стрелба с огнестрелно оръжие в избирателна секция, подкупване на избиратели, снимане на бюлетини и подкупване на членове на избирателни комисии ще бъдат запомнени днешните парламентарни избори в Албания.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:31, 25.06.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света
подкупи насилие белязаха парламентарните избори албания

Опозиционната Демократическа партия на Лулзим Баша съобщи, че е изтеглила своите членове от 30 избирателни секции в Люшня и Дивяк, където, според локалния партиен лидер, в избирателните секции има присъствие на лица, които упражняват натиск върху гражданите и техния избор.

За това реагира депутатът от Социалистическата партия Ерион Браче, който каза, че "опозицията се опитва да блокира изборния процес", при това обяви, че "членовете на избирателните комисии, които са се оттеглили, ще бъдат преследвани".

Инцидент бе отчетен и в Елбасан, където няколко души физически нападнаха наблюдателя на Социалистическата партия Арбен Керчуку, който е откаран в градската болница.

Регистрирани бяха редица случаи на подкуп на гласоподаватели, поради което бяха задържани най-малко десет души, а най-трудният инцидент бе регистриран в пристанищния град Лежа. Активист на Движението за социалистическа интеграция беше нападнат от десетина души пред избирателна секция, а някои албанските медии съобщиха, че се е стреляло срещу него. Той е без опасност за живота.

Бившият лидер на партията, председател на парламента в оставка и новоизбран президент на страна Илир Мета отпътува за града заради този инцидент.

„Наркобандите не могат да държат Албания в плен“, подчерта Мета преди заминаването за Лежа.

С висока избирателна активност започнаха парламентарните избори в Албания и към 10:00 ч. местно време тя вече е възлизала на 14,73%, съобщи Централната избирателна комисия.

Това означава, че през първите три часа от изборния ден бюлетина са пуснали близо 319 000 души.

„Призовавам гражданите да упражнят своето конституционно право“, каза председателят на ЦИК Клемент Згури.

В 07:00 ч. местно време врати отвориха 5 362 избирателни секции. В избирателните списъци са регистрирани 3 451 896 души с право на глас. От тях за първи път своето гражданско право ще могат да осъществят 136 239 души.

Вотът ще се следи от 5 351 наблюдатели, от които 896 са членове на международни мисии. Секциите ще бъдат затворени в 19:00 ч. местно време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стара българска сватба край пещерата Леденика
Стара българска сватба край пещерата "Леденика"
Париж се бори за домакинство на Олимпиадата през 2024
Париж се бори за домакинство на Олимпиадата през 2024