Подлезът на булевардите „България“ и „Фритьоф Нансен“ в Столицата ще посрещне първите гости на българското европредседателство нашарен с графити и с извадени щендери с дрехи. Как от Столичната община контролират чистотата и вида на подлезите около НДК и ще бъдат ли взети мерки, провери екип на БНТ 2.


София

Подлезът на булевардите „България“ и „Фритьоф Нансен“ свързва Националния дворец на културата с хотела, в който ще бъдат настанени част от официалните гости за Европредседателството. Видът му обаче едва ли е подходящ за модерната визитка на София за големия форум. Магазините за дрехи, някои и с извадени щендери и закачалки, създават атмосферата, типична за много от софийските пазари. От Столичния инспекторат, който контролира търговската дейност в подлезите, обясниха, че търговците нямат право да изнасят и продават дрехи извън търговските си обекти, а при проверката на място нарушения не са открити.

Това влиза в територията на търговския обект. Това, че той е направил една ниша към входа си, това е в територията на търговския обект, а не в публичното пространство, за което те трябва да заплащат такса.

Отговорността за вида и подреждането на стоките и витрините е на самите търговци, тъй като това е част от привличането на клиенти, обясниха от инспектората.

За другия проблем - графитите, отговорността се поделя между две администлрации, но резултатът е очевиден.

Нямаме възможност непрекъснато са стоим и да наблюдаваме кой извършва това нанасяне на графити върху стените=

Районната администрация на община Триадица ни увери, че надрасканите стени на подлеза ще бъдат почистени в най-кратки срокове. В момента се търси професионална машина за измиване на графити.

На 10 януари пристигат първите гости за европредседателството и те най-вероятно ще могат да се порадват на подлеза в автентичния му вид. За второто събитие, обаче, вероятно натрапчивите рисунки ще изчезнат, а витрините на магазинчетата ще придобият по европейски вид.