Близки на пострадали от домашно насилие жени и деца поднесоха цветя пред Народото събрание. Събралите се пред стълбите на парламента жени поискаха и незабавни промени в Наказателния кодекс.

Една от жените, която днес призова да не мълчим, а да покажем нетърпимост към домашното насилие в България, е Ваня Министерска. Тя е майка на 23-годишната Дарина, която Викторио Александров уби заедно с едногодишната им дъщеря Никол.

Ваня Министерска, майката на убитата Дарина Министерска: От началото на година 4 жени са починали след домашно насилие, а домашното насили е вследвие на общото насилие, на насилието на животните и насилието в училище, те вървят заедно.

Освен в училищата да се работи повече с деца, които имат явни признаци на нестабилно и агресивно поведение, близките на жертвите поискаха и промени в наказателния кодекс.

Албена Белянова: Един мъж убил жена си, без предварително да я е тормозил, ще бъде съден за убийство, а ако я е тормозил предварително, ще бъде съден за убийство по квалифицирания състав. И аз ви питам как се събират доказателства за такова нещо? Една жена, която е тормозена снима деца.

През последните три години убийствата на жени, извършени от съпрузи, са се увеличили двойно. През 2018 г. 34 жени са убити вследствие на домашно насилие.

През целия ден всеки, който иска да покаже съпричастност към жените пострадали, или убити от домашно насилие, може да остави по едно прекършено цвете на стълбите на Парламента.