НОВИНИ

Подновиха пробивите за източване на мазут от потъналия край Созопол кораб

Днес следобед отново продължиха контролните пробиви в корпуса на потъналия край Созопол американски кораб "Мопанг". Професионалните водолази обследват всички танкове, за да направят план за контролираното източване на мазута. Според специалистите това може да започне още тази седмица, ако метеорологичните условия не попречат.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:14, 10.09.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Десет водолази с маски и с подаване на въздух от повърхността работят на две смени под водата. От един от резервоарите е изтекло гориво под налягане, а по спесификация на кораба неговият обем е близо 94 000 л, казаха специалисти.

Вече трети ден продължава работата върху кораба "Мопанг", тя засега е свързана само с пробиване на контролни отвори от водолазите, за да се установи в кои танкове и в кои трюмове има все още гориво и какво е неговото количество.

Вече са пуснати шест шестонни бетонни котви около кораба и са закачени боновите заграждения, които ограничават разливите, които се получават при контролните пробиви. Предстои те да бъдат събрани със специализиран кораб.

От Морска администрация потвърдиха, че източването на мазута ще започне след стихването на североизточния вятър, който от няколко дни се наблюдава в района на Созопол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейско преследване обърка полетите на летището в Лион
Полицейско преследване обърка полетите на летището в Лион
Министър Порожанов ще иска от Румъния  да спрат гонките на диви прасета
Министър Порожанов ще иска от Румъния да спрат гонките на диви прасета