НОВИНИ

След срещата при премиера: 150 млн. лева повече за хората с увреждания догодина

150 милиона лева повече за хората с увреждания в бюджета за догодина, обеща премиерът Бойко Борисов след 5-часова среща с протестиращите майки и Национално представените организации. Приоритет ще бъде подобряването на регистъра на хората с увреждания, за да бъде ясно колко хора имат нужда от финансова подкрепа и каква.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
14:54, 31.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Протестните палаткови лагери в страната остават, а разговорите в Министерския съвет ще продължат следващата седмица. На срещата е договорено трите закона, които трябва да регламентират реформата, да бъдат готови до края на септември.

Обсъждано е и създаването на нов специализиран орган за хората с увреждания. На разговорите с хората с увреждания освен премиерът Борисов са присъствали и здравният министър Кирил Ананиев, социалният Бисер Петков и вицепремиерът Томислав Дончев.


Бойко Борисов, министър-председател: 150 милиона можем да сложим повече в системата за догодина. Дали са достатъчни, дали не? Ще използваме времето тази информационна система и тази проверка която ще направим, да видим дали всичките тези 700 хиляди се нуждаят. Ние не говорим за 5-6 представители, които виждаме пред парламента на майките на деца с увреждания. Говорим за една огромна група хора - 88 хиляди, които се нуждаят от чужда помощ и цялата друга част е около 700 хиляди човека.

Мая Стоицева, майка на дете с увреждане: Ние лично се надяваме, че това е една малка стъпка напред в голямата реформа, която искаме. Мисля, че и премиерът разбра, че такава реформа е нужна. И предполагам ще попитате - палатковите лагери ще останат дотогава, докогато видим нещата наистина на хартия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арест и домашен арест за двама от задържаните надзиратели във Варна
Арест и домашен арест за двама от задържаните надзиратели във Варна
​Разкриха тайната на дълбоките джобове, пришити към роклите на Меган Маркъл
​Разкриха тайната на дълбоките джобове, пришити към роклите на Меган Маркъл