След месеци забавяне заради обжалвания - днес беше подписан договорът за проектиране и изграждане на толсистемата.

Подписват договора за изграждане на тол системата

Подписват договора за изграждане на тол системата

След месеци забавяне заради обжалвания днес ще бъде подписан договорът за проектиране и изграждане на тол-системата. В Министерството на регионалното...

Чрез нея леките автомобили ще се таксуват на база време с така наречената електронна винетка, а тировете над 3,5 тона - на база изминато разстояние. Очакват се със 700 млн. лв. повече приходи за пътища. Стойността на договора е 149 млн. лв., а срокът за изпълнение - 19 месеца. Инвестицията ще е за сметка на изпълнителя, като след внедряването на системата ще има възможност за възвръщане на разходите със събраните приходи. За леките автомобили се въвежда електронна винетка. Цените на стикерите няма да се увеличават.

инж. Дончо Атанасов, предс. на УС на АПИ: Единствено проблем възникна по 1-3, където един ТИР се беше завъртял, но движението отдавна е нормализирано и се движи в двете посоки по направлението Плевен-Бяла, така че на други места никъде нямаме ограничения или някакви проблеми, над 900 машини в момента работят и обработват РПМ, не очаквам някакви тежки проблеми.
Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: С тол таксата целта, която сме си поставили, още през първата година на нейното функциониране, е приходите в бюджета на АПИ да достигнат около 1 млрд. лв. при събирани 350 млн. понастоящем. Трябва всички граждани да бъдат спокойни и убедени, че повишаване на винетните стикери, на винетките няма да има. Дай Боже, тази година да е последна със стикерите, с въвеждане на електронната винетка цените няма да бъдат повишавани.