НОВИНИ

България и Сърбия подписаха меморандум за изграждане на газова връзка

С подписания днес меморандум ние, заедно с партньорите ни от сръбска страна, даваме ясен знак за волята ни да изградим междусистемната газова връзка България - Сърбия. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова пред журналисти, след като тя и сръбският й колега – Александър Антич, подписаха меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на интерконектора.

българия сърбия подписаха меморандум изграждане газова връзка
bnt avatar logo
от БНТ
16:52, 19.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Петкова припомни, че българското правителство работи активно за реализиране на целите на европейската енергийна политика – сигурност на доставките, диверсификация на източниците и трасетата, енергийна ефективност, прозрачен и ефективно функциониращ енергиен пазар, защита на потребителите. Реализацията на междусистемната газова връзка България – Сърбия е важна част от тези усилия, каза още тя.

Интерконекторите между Гърция и България и България и Сърбия са два от седемте приоритетни инфраструктурни газови проекта за региона на Централна и Югоизточна Европа, които трябва да съдействат за диверсификация на източниците и маршрутите и постигане на сигурност на газовите доставки.

;

С подписания меморандум двете страни се споразумяха да положат всички усилия да започнат изграждането на своите участъци от връзката най-късно до края на май 2019 г., така че проектът да влезе в търговска експлоатация до края на 2020 г. За изграждането на българския участък е осигурено финансиране по линия на програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“ в размер на 45 млн. евро. От сръбска страна също е отбелязан напредък в усилията за финансиране на проекта. Министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич съобщи, че преговорите с Европейската комисия за осигуряване на необходимите средства по линия на предприсъединителните инструменти на ЕС, са към края си.

След завършването, българо-сръбската газова връзка ще осигури възможност за пренос на 1-1.8 млрд. куб. метра газ годишно от България към Сърбия и 0.15 млрд. куб. метра газ от Сърбия към България. Дължината на трасето е 62.2 км – от района на гр. София при Нови Искър до гр. Ниш, Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха за движение участък от АМ Тракия
Затвориха за движение участък от АМ "Тракия"
Задочно осъдиха турски гражданин за увреждане на културен паметник в Силистра
Задочно осъдиха турски гражданин за увреждане на културен паметник в Силистра