НОВИНИ

Жителите на село Чернево не искат депо за отпадъци до домовете си

Повече от 400 подписа са събрали жителите на село Чернево с искане за провеждането на местен референдум. Хората от селото настояват тяхното мнение да бъде взето под внимание и протестират срещу изграждането на депо, в което да се изхвърлят отпадъци от топлоцентралата "Девен". Страхуват се, че проектираното депо ще окаже пагубно влияние върху околната среда, върху здравето и поминъка им.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
07:50, 03.05.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Проектът за депото съществува от години и към днешна дата топлоцентралата разполага с всички необходими документи за изграждането му. Мястото, предвидено за него, е бивша кариера за добив на варовик, само на 700 метра от селскостопански постройки, един от основните водоизточници на селото и жилищни сгради. Там би следвало да се изхвърлят между 450 и 500 тона пепелина и сгурия на ден – отпадъчни продукти от изгарянето на въглища.

Инж. Иво Божидаров, “Солвей Соди” АД: Отпадъците са охарактеризирани като неопасни, което означава, че те на практика нямат въздействие върху околната среда, здравето, живота на хората.

Жителите на Чернево обаче не вярват, че тоновете отпадъци няма да им навредят.

Светослав Митев, зеленчукопроизводител: Всеки би го притеснило да открият депо за отпадъци до бизнеса, който с години го е градил. Притеснявам се за замърсяване на вода и на почва.
Димо Йорданов, пчелар: Притеснява ме финия прахоляк. Тези сажди, които се разнасят по полето, по нивите, полепват по основните паши, култури и прашец. Този прашец пчелите го носят в кошерите. Тези тежки метали в прашеца, които попадат, може да отидат към хората.

Преди година и половина инвестиционното предложение за изграждане на депо е прието от общинския съвет в Суворово. Хората от селото обаче твърдят, че до тях информацията не е стигнала.

Пламен Христов: Нашият глас се чака, когато дойдат избори, когато трябва ние да си кажем становището като нормални хора на тази земя не се пита.
Валентин Георгиев, председател на инициативния комитет за референдум: Какво ще стане? Каквото стана в Падина? Половината село го няма от модерни технологии.

Жителите на село Чернево заявиха, че са готови да обявят гражданско неподчинение ако в най-скоро време не бъде насрочена дата за местен референдум, на който те да решат дали искат до домовете им да се изхвърлят отпадъци, било то и неопасни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха самоделно взривно устройство в македонския парламент
Откриха самоделно взривно устройство в македонския парламент
Георги Рачев: На Гергьовден ще вали
Георги Рачев: На Гергьовден ще вали