НОВИНИ

Подписка за запазване на една от емблематичните сгради в Ямбол

Подписка за запазване на една от емблематичните сгради в Ямбол започна гражданска инициатива „Да спасим Парахода!". Протеста на хората от Ямбол е насочен срещу решение на Общинския съвет в града, което предвижда събаряне на сградата.

подписка запазване една емблематичните сгради ямбол
bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 30.04.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

На нейно място е предвидено изграждане на паркинг и зелени площи. Сградата е строена през 1930 г. и е един от ярките представители на архитектурния модернизъм от този период. Архитект на сградата, позната в Ямбол като "Парахода", е Александър Куртев. Къщата е свързана и с първите години от демократичните промени.

Стойка Желязкова, гражданска инициатива „Да спасим Парахода": Ние ще направим ако трябва и жива верига, няма да позволим да го съборят. Не може заради 3-4 паркоместа, които едва ли не ще се съберат по 10 лв на месец от тия паркоместа, да събориш една сграда.
Георги Славов, кмет на община Ямбол: Никога тази сграда не е била паметник на културата, нито от местно значение, нито от национално. В проекта, който предвиждаме има още 3 общински сгради, които също подлежат на събаряне и функционално това пространство животът подсказва, че трябва да бъде използвано по съвсем друг начин.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клисура отбеляза 142 години от Априлското въстание
Клисура отбеляза 142 години от Априлското въстание
Испанската полиция залови тон кокаин и 1,5 милиона евро на албанската мафия
Испанската полиция залови тон кокаин и 1,5 милиона евро на албанската мафия