Договорът за доставка на нови изтребители ще бъде подписан не по-рано от началото на следващата година, а първите самолети ще пристигнат две години по-късно. Това обясни за "По света и у нас" командващият военно-въздушните сили генерал- майор Цанко Стойков. По случай 106-годишнината от създаването на бойната ни авиация, генералът се срещна с летци-ветерани.

Общо четири са офертите за доставка на изтребители. САЩ предлагат F-16 и F-18, Швеция- "Грипен", а Италия - втора употреба "Юрофайтър". Командирът на ВВС заяви, че междуведомствената комисия, която оценява офертите за нов изтребител, ще спази всички срокове. До края на месеца тя трябва да е готова с оценка на офертите.

Ген.-майор Цанко Стойков, командващ ВВС: Не ме притеснява толкова много времето. По-важното е да се направи аргументиран избор и след това той да бъде достатъчно добре договорен с доставчика.

Началникът на ВВС обясни, че подписването на договора става обикновено 5-6 месеца след окончателния избор на новия изтребител, а за първите доставки срокът е още по-дълъг.

Ген.-майор Цанко Стойков, командващ ВВС: Най-рано е 24 месеца след сключване на договора.

След като бъде избран новият самолет, първата група пилоти ще замине на обучение в чужбина.

Ген.-майор Цанко Стойков, командващ ВВС: Същите, които бъдат приучени ще се върнат и на базата вече на доставените самолети, те ще приучат и останалите летци до пълна оперативна готовност за носене на дежурство и изпълнение на други задачи.

Според командващия Военно- въздушните сили, на българските пилоти ще са нужни минимум 5 години, за да преминат на новия изтребител.

По повод 106-тата година от създаването на бойната ни авиация, ген. Стойков награди летци-ветерани. А днес за граждани отвори врати авиобаза "Безмер". Демонстрация на полети, на авиационна техника бяха част от подготвените атракции на летището.

Ген. Константин Попов: Има възможност за промяна на сроковете за изтребителите

Ген. Константин Попов: Има възможност за промяна на сроковете за изтребителите

Има възможност за удължаване на сроковете относно решението за изтребителите. Но е важно да се вземат правилните решения за един боен самолет, който д...