НОВИНИ

Подписваме договор за нови изтребители най-рано в началото на 2019 г.

Договорът за доставка на нови изтребители ще бъде подписан не по-рано от началото на следващата година, а първите самолети ще пристигнат две години по-късно. Това обясни за "По света и у нас" командващият военно-въздушните сили генерал- майор Цанко Стойков. По случай 106-годишнината от създаването на бойната ни авиация, генералът се срещна с летци-ветерани.

Николай Минков
от Николай Минков
19:54, 12.10.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Общо четири са офертите за доставка на изтребители. САЩ предлагат F-16 и F-18, Швеция- "Грипен", а Италия - втора употреба "Юрофайтър". Командирът на ВВС заяви, че междуведомствената комисия, която оценява офертите за нов изтребител, ще спази всички срокове. До края на месеца тя трябва да е готова с оценка на офертите.

Ген.-майор Цанко Стойков, командващ ВВС: Не ме притеснява толкова много времето. По-важното е да се направи аргументиран избор и след това той да бъде достатъчно добре договорен с доставчика.

Началникът на ВВС обясни, че подписването на договора става обикновено 5-6 месеца след окончателния избор на новия изтребител, а за първите доставки срокът е още по-дълъг.

Ген.-майор Цанко Стойков, командващ ВВС: Най-рано е 24 месеца след сключване на договора.

След като бъде избран новият самолет, първата група пилоти ще замине на обучение в чужбина.

Ген.-майор Цанко Стойков, командващ ВВС: Същите, които бъдат приучени ще се върнат и на базата вече на доставените самолети, те ще приучат и останалите летци до пълна оперативна готовност за носене на дежурство и изпълнение на други задачи.

Според командващия Военно- въздушните сили, на българските пилоти ще са нужни минимум 5 години, за да преминат на новия изтребител.

По повод 106-тата година от създаването на бойната ни авиация, ген. Стойков награди летци-ветерани. А днес за граждани отвори врати авиобаза "Безмер". Демонстрация на полети, на авиационна техника бяха част от подготвените атракции на летището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов разпореди на АПИ да извади Джи Пи Груп от държавните и европроекти
Борисов разпореди на АПИ да извади Джи Пи Груп от държавните и европроекти
Каракачанов е оптимист за въвеждането на доброволна казарма
Каракачанов е оптимист за въвеждането на доброволна казарма