НОВИНИ

Подписването на мирен договор между Русия и Япония е "задължителна първа стъпка"

Подписването на мирен договор между Русия и Япония е "задължителна първа стъпка" в разрешаването на териториалния спор, заяви Сергей Лавров. Той посочи, че е трудно да бъдат сближени позициите на Москва и Токио за мирния договор и териториалния спор, предаде Ройтерс. Лавров говори две седмици преди насроченото посещение на държавния глава Владимир Путин в Япония, отбелязва агенцията.

подписването мирен договор русия япония задължителна първа стъпка
bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 03.12.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

От средата на миналия век Русия и Япония преговарят с прекъсвания за сключване на мирен договор след края на Втората световна война. Основна пречка остава въпросът за териториалната принадлежност на Южните Курилски острови. След войната целият архипелаг бе включен в състава на СССР, но Япония оспорва принадлежността на островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и необитаемата група острови Хабомаи.

"Както неведнъж е изтъквал президентът Путин, в наш интерес е да решим този стар проблем. Безспорно не е лесно да бъдат сближени принципните позиции на страните, проблемът е труден", посочи Лавров, цитиран от Интерфакс, след преговори с японския си колега Фумио Кишида.

"Въпреки тези затруднения изразихме готовност да потърсим напредък в решаването на практическите въпроси, за да продължим курса към максимално, всестранно развитие на сътрудничеството си във всички сфери без изключение", каза руският министър.

Лавров уточни, че по проблема с мирния договор се работи, тази работа "ще продължи чак до срещата на върха и за резултата ще бъде докладвано на нашите лидери".

През 1956 г. Москва и Токио подписаха обща декларация за спиране на войната, възстановяване на дипломатическите и другите отношения между страните. В документа се посочва, че след сключване на мирен договор Съветският съюз може като жест на добра воля да разгледа въпроса за предаване на Шикотан и Хабомаи на Япония.

Президентът Путин неведнъж е потвърждавал, че Русия като приемник на Съветския съюз ще спазва документа. Ако обаче се стигне до неговото осъществяване, в новите условия ще трябва да се съгласуват множество подробности, предупреди днес Сергей Лавров.

При това обаче "задължителна първа стъпка преди всичко останало е да бъде подписан и да влезе в сила мирен договор" между Япония и Русия, добави първият дипломат на Москва.

Развитието на двустранните отношения между двете държави трябва да отчита "баланса на интересите на техните народи", подчерта Лавров. Въпросът за принадлежността на Южните Курилски острови трябва да се решава чрез преговори и на взаимно приемлива основа, каза японският външен министър Фумио Кишида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седемдесет и двама мигранти са спасени тази сутрин край бреговете на Испания
Седемдесет и двама мигранти са спасени тази сутрин край бреговете на Испания
Режисьорът Лий Даниълс получи звезда на холивудската Алея на славата
Режисьорът Лий Даниълс получи звезда на холивудската Алея на славата