НОВИНИ

Подписват историческото мирно споразумение в Колумбия

Днес в присъствието на редица чуждестранни пратеници ще бъде подписано историческото мирно споразумение между официалните власти в Колумбия и бунтовническата групировка ФАРК. С него ще се сложи край на гражданската война в страната, продължила повече от половин век.

Георги Петров
от Георги Петров
08:47, 26.09.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Подписването на мирния договор ще се състои в карибския град Картахена. Документът ще бъде подписан от президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос и водачът на ФАРК Родриго Лондоно, известен с псевдонима Тимошенко.

Споразумението беше постигнато след четири години преговори в Хавана с подкрепата на кубинския президент Раул Кастро, който вчера пристигна в Колумбия, за да присъства на подписването.

То ще се състои в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун и на държавните глави на 15 американски страни. Освен това около хиляда журналисти се очаква да отразят събитието. Три хиляди и петстотин полицейски служители ще охраняват събирането, което е обект на сериозен интерес от страна и на много туристи.

Семейство Рибейро, бразилски туристи в Колумбия: Мирът е развитие, тенденция към нормализиране на нещата под демократичен ред. Мир, това искаме ние, бразилците, и всички народи в Америка, мир.

Колумбийците ще гласуват върху сделката на 2 октомври. Социологическите проучвания сочат, че тя ще бъде одобрена с голямо мнозинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 5,7 в южна Япония, няма опасност от цунами
Земетресение с магнитуд 5,7 в южна Япония, няма опасност от цунами
Какви са мотивите за оставките във Фонда за лечение на деца?
Какви са мотивите за оставките във Фонда за лечение на деца?