За бягството от Централния софийски затвор на двамата опасни престъпници разказва Иво Никодимов, който и през 2011 година следеше издирването и залавянето на рецидивиста Владимир Пелов. Тогава Пелов взе за заложници семейство с дете.

Няма следа от избягалите затворници, полицията в страната е на крак

Няма следа от избягалите затворници, полицията в страната е на крак

Синът на издирвания затворник Владимир Пелов днес беше задържан в Ботевград. Уточнява се неговата съпричастност към бягството на баща му от Софийския...

Оперативният сигнал от миналото лято за възможно бягство е бил обработен и тогава Пелов е спрян от работа, за да се предотврати бягството му. Тогава са установени съучастници в подготовката на бягството му и са били изолирани.

За новото бягство оперативна информация днес сутринта главният секретар на МВР каза, че не е имало.

Вчера двамата затворници са влезли в помещението, където се получават колетни пратки. Трябвало е да получат телевизор, за което са имали съответното разрешение. Били са придружени от двама надзиратели.

Единият от затворниците извадил нож, а другият извадил пистолет, които са били у затворниците, а не са били получени с колет.

Бягството е станало за по-малко от шест минути.

Валентин Радев: МВР имаше информация от миналото лято за готвено бягство

Валентин Радев: МВР имаше информация от миналото лято за готвено бягство

Имахме оперативна информация от миналото лято за готвено бягство на лицето Владимир Стефанов Пелов и бяха предприети необходимите мерки. Това заяви от...

Не е имало много време за реакция, но единият от охранителите се опитал да хване единият от затворниците. Все пак те успели да влязат в междинното помещение между две тежки врати, където е била чистачката, станала свидетел. Не е ясна причината, поради която третият затворнически служител, който е стоял на гишето, където се предават лични карти и телефони, е натиснал бутона за отваряне на външната врата.

Не е установено дали е бил заплашен, или е бил замесен в бягство.

Работи се по всички версии, вкл. по тази за вътрешно съдействие.

Отвън ги е чакала кола, като е установено каква марка и цвят е била. Установено е, че е била с чужди номера, откраднати от микробус преди година.

Задържан е синът на един от издирваните затворници

Задържан е синът на един от издирваните затворници

Синът на издирвания затворник Владимир Пелов днес беше задържан в полицията в Ботевград. Уточнява се неговата съпричастност към бягството на баща му....

Работи се по 15 сигнала от граждани, за които се вярва, че има висока степен на достоверност.


СДВР призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

От дирекцията предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива.Тихомир Безлов: Бягството на тези затворници е изключително тежък инцидент

Тихомир Безлов: Бягството на тези затворници е изключително тежък инцидент

Това,което се случи вчера, е огромен и изключително тежък инцидент. Бягство от най-охранявания затвор и то на толкова тежко осъдени е уникален инциде...

Предполага се, че оръжието е вкарано на части. Според бившия началник на затвора Милети Орешарски, оръжието е можело да бъде доставено по въздух с малки дронове:

Милети Орешарски, бивш началник на Софийския затвор: Преди десетина години, когато аз бях в Софийския затвор, още тогава се използваха дрончета да пускат наркотици, слава Богу не сме хванали още и пистолет да се пуска. Но един пистолет може да се вкара на части по различен начин, с различни средства с различни методи. Прелита над двора и пуска частите днес едната част, утре - другата част и се сглобява. При всички положения не е внесен пистолет цял с патроните му. При всички положения са внасяли отделни детайли.

Софийският централен затвор е морално остарял по съвременните критерии за охрана на задържаните. Там един охранител отговаря за 150 затворници.