НОВИНИ

Подсъдим в Хага глътна отрова по време за заседанието

Бившият военен лидер на босненските хървати Слободан Праляк се отрови в залата на Международния трибунал в Хага, малко след като съдът потвърди 20-годишната му присъда за военни престъпления срещу босненски мюсюлмани през 90-те. Това предизвика мигновени реакции - хърватският президент Колинда Китарович се завърна по спешност в Загреб от посещение в Исландия, а хърватският парламент се събира на спешно заседание.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:46, 29.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Драмата се разигра в Апелативната камара по време на обявяването на окончателните решения по обжалванията на шестима бивши лидери на босненските хървати.

Трибуналът потвърди и шестте присъди. Слободан Праляк обжалваше 20-годишна присъда от 2013 г. за престъпления в Мостар като бивш началник на Хърватския съвет за отбрана.

В този град се разиграха едни от най-тежките сражения между босненски хървати и босненски мюсюлмани по време на гражданската война от 1993-94 година.

Слободан Праляк - подсъдим: Уважаеми съдии, Слободан Праляк не е военнопрестъпник. Посрещам вашето решение с дълбоко отвращение.

Четенето на присъдите продължи, но беше прекъснато драматично.

Слободан Праляк - подсъдим: Това, което погълнах е отрова.

Последваха спиране на заседанието, спускане на завеси в сектора на подсъдимите, намеса на лекарски екипи. Дойде и медицински хеликоптер. Полицията обяви залата за местопрестъпление. Събитията бяха наблюдавани внимателно в Хърватия, където смятат Праляк за герой.

Божо Любич - председател на хърватския парламент: Тази присъда е не само абсурдна, но и изкривяване на международното право. Отговорността на нито един от шестимата не беше доказана.
Мирослав Туджман - син на президента на Хърватия Франьо Туджман /1990-1999/: С този акт Праляк следва своя морален принцип да не приеме присъдата, която няма връзка с правосъдието и реалността. Това човек от неговия калибър не може да приеме.

В Мостар потърпевши от войните също бяха шокирани.

Алмир Жалихич - бивш затворник: Не трябваше да го прави, трябваше да получи правосъдие за деянията си, съдът се произнесе.
Едо Балтак - бивш затворник: Не му желая смъртта. Той е осъден и вярвам, че всеки има право да живее, независимо от обстоятелствата.

Драмата се разигра в последните минути от четенето на последната присъда на Международния трибунал за бивша Югославия, чиито мандат изтича другия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2018 г. на второ четене
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2018 г. на второ четене
Веселин Марешки: Ще се въздържим при вот на недоверие, ние сме срещу всички
Веселин Марешки: Ще се въздържим при вот на недоверие, ние сме срещу всички