НОВИНИ

Подвижна инсталация на мястото на разрушения мавзолей

Третото публично представяне на скулптурата „Бронзовата къща“, която се предвижда да се издига на мястото на бившия мавзолей започва след минути в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Идеята е творбата да остане в Градската градина за периода на Европредседателството ни, а предложението е на Австрийското посолство у нас. Тази вечер Бронзовата къща беше представена на студенти и преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
18:27, 06.11.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Още в началото на следващата година ще се издигне Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей и ще бъде изградена на специална основа, така че опасност за жълтите павета няма да има. Като всяко произведение на изкуството, и Бронзовата къща има своите поддръжници и критици.

Основната причина около полемиката е свързана с дълбоката история, която мястото на бившия мавзолей пази и е ценено от мнозина софиянци. Друга основна причина е, че всяка година вече 18 години БНТ и Столичната община провеждат концерт под звездите за Нова година.

Инсталацията на художника Пламен Деянов е наистина с впечатляващи размери - висока 14 метра, разполага се на специална основа, тежи 20 тона и е изградена от над 1000 елемента. Бронзовата къща има над 120 изложби по целия свят и това е първото ѝ представяне пред българска публика.

;
Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ към СО: Доброто изкуство винаги предизвиква емоции и може да бъде прието в зависимост от това дали ще се хареса, или не. Ние се надяваме, разбира се, да се хареса. Това е временна художествена инсталация, която ще стои на мястото на бившия мавзолей в продължение на една година. Надяваме се, че сред изкуството ще започне преосмисляне на това знаково и паметно за историята на града ни място, да бъде мост между миналото и бъдещето.
;

Това е най-голямата скулптура-сграда в света. Вътре в самото пространство ще може да се организират различни културни събития, което я прави нестандартна като композиция. Идеята за инсталацията е да бъде временно разположена. Тази или следващата седмица Столичният общински съвет ще гласува окончателно решението си.

Самият автор Пламен Деянов заяви, че е готов да остави инсталацията и за постоянно.

Пламен Деянов, автор на „Бронзовата къща“: Ако тя се приеме добре от гражданите на София. Ако тя се иска да остане, тогава ще го обсъдим, но разбира се - с удоволствие.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подкрепа, а не изолация за младежите с умствени увреждания
Подкрепа, а не изолация за младежите с умствени увреждания
Предприятие в Пловдив обучава в шев и кройка жени с нисък социален статус
Предприятие в Пловдив обучава в шев и кройка жени с нисък социален статус